event_note Изложба
08.10.2018 - 21.10.2018 access_time 19.30

Изложба слика Снежане Пешић Ранчић „Штанцовање судбине“ од 08. октобра у Клубу „Трибина младих“

location_on Трибина младих
event_note Изложба
08.10.2018 - 21.10.2018 access_time 19.30

Изложба слика Снежане Пешић Ранчић „Штанцовање судбине“ од 08. октобра у Клубу „Трибина младих“

location_on Трибина младих

Изложба слика Снежане Пешић Ранчић „Штанцовање судбине“ биће отворена у понедељак, 08. октобра у 19.30 часова у Клубу „Трибина младих“ Културног центра Новог Сада. Изложба ће трајати до 22. октобра. 

ЕМПАТИЈА СТВАРНОСТИ

Бавећи се годинама текстилом (материјалом из којег истиче мекана мисао) Снежана Пешић Ранчић развила је високи степен емпатије према човеку, свету и свеопштем постојању. Тако се филозофија нежног когнитива претворила у ликовни запис. Њене слике и цртежи из примењене уметности преточиле су се у сликарски израз ангажованог примећивања.
Живимо у добу у којем „стварност делује без стварности“. Али, ипак, ми смо судеоници и сведоци једног страшног света са новим значењима. Рат, као вечна појава трагичног човека. Хераклит је рекао да је рат отац свих ствари. Ко ствара рат? Како га избећи? Оно што је сигурно, рат не стварају сиромашни… Капитализам је породио садистичку економију коју једино потентизује профит, а то значи створити хаос, креирати деструкцију, довести егзистенцију до распада, а затим новог грађења…Homo ekonomikus је постао суров, а реалност погубљена.
Али, наравно, постоји и последица са великим „П“. Многи страдају, рађају се колоне избеглица, они који немају лица јер су уништена бесмисленим гранатама, бомбама, експериментом уништења. Ка чему иде та колона која бежи са згаришта, срушених домова и уништених живота? Можда трагају за понуђеним илузијама западно-успешног света? Или несвесним ризицима иду по своје. По отето! Богати путују туристички, сиромашни беже са ратишта. Каква иронична равнотежа.
Концепт изложбе под називом „Штанцовање судбине“ је уметничка реакција. Не сме се бити мртав пре смрти. Око ствараоца не сме да дрема, већ да сагледа и скицира судбину света и човека. И сам се питам да ли је то судбина само оних који напуштају своје домове тражећи нова уточишта или смо сви ми – у оваквом свету какав јесте – избеглице.

Божидар Мандић

 

„ШТАНЦОВАЊЕ СУДБИНЕ“

Као на некој траци у фабрици рата, мноштво људи упаковано и кодирано, упућује се на одређене дестинације. Без воље, жеље и питања, живот им се преформатира у нешто друго. Ова колона је само један призор модерног човечанства које се игра и штанцује судбине људи.

                                                                                                                                                             Снежана Пешић Ранчић

 

О аутору

Снежана Пешић Ранчић рођена је 1957. у Нишу. Завршила је факултет примењених уметности у Београду 1983. Од те године је и члан УЛУПУДС-а, сада и председник Уметничког савета. У статусу самосталног уметника је од 2009. Модом се бавила до 2006., потом сликањем, цртањем, инсталацијама и другим дисциплинама примењене и ликовне уметности. Учествовала је на много групних изложби у земљи и иностранству, 17 самосталних, 5 ауторских и реализаторских и 2 колоније. Добитник је 10 награда из области текстила, инсталација, цртежа и доприноса у УЛУПУДС-у. Коаутор је пројекта изложбе Померање граница, која је постала традиционална и МиниАртуре.

Остави коментар

Ваш коментар ће бити проверен пре објављивања