event_note Izložba
16.03.2020 - 22.03.2020 access_time 19.00

OTKAZANO – Izložba litografija i crteža Sare Lazarević od 16. marta u Likovnom salonu

location_on Likovni salon KCNS
event_note Izložba
16.03.2020 - 22.03.2020 access_time 19.00

OTKAZANO – Izložba litografija i crteža Sare Lazarević od 16. marta u Likovnom salonu

location_on Likovni salon KCNS

Poštujući odluku Vlade Republike Srbije usled opasnosti od širenja korona virusa izložba litografija i crteža Sare Lazarević u Likovnom salonu Kulturnog centra Novog Sada neće biti održana.

Izložba litografija i crteža projektovana je kao celovit likovni rad. Nastala je u periodu završne godine studija na Fakultetu likovnih umetnosti u Beogradu. Poetski sadržaj je sinteza ličnog i intimnog narativa i visoke produkcije umetničke litografije. Dosledno poštovanje i usavršavanje tehnika i postupaka izvođenja litografskog lista zahteva puno prisustvo i pažnju, što podiže sposobnost kreativne koncentracije i ciljanog angažovanja umnih aktivnosti. Ove tehnike koristim da doprem do margina svesti i sadržaja koji opterećuju biće u odrastanju, a oslobađaju se kroz kreativni izraz. Obrnuto proporcionalni odnos pripreme i izvođenja ideje čini je britkom, svedenom i snažnom. Ona nastaje u trenutku ispunjenom emocijama, koje se izlivaju trenutno i neponovljivo. Naizgled jednostavnom metodološkom ključu prethodile su godine vežbe punog intuitivnog prisustva u trenutku. Svedene forme velike snage teže da se razviju u prostoru i povežu sa prijemnicima kojima se posmatrač otvara prema autoru. 

Crteži izvedeni neposredno i direktno, na sirovom platnu bez preparature, metafora su krevetskog čaršava koji je svedok telesne napetosti i unutrašnjeg nemira. Platna podeljena u fragmente ciljano su usmerena na podizanje izlagačkog ritma i postizanje odgovarajuće atmosfere. 

Zajednički imenitelj obe celine su crtački materijali koje sam koristila. Tuš i kreda su rudimenti crtačkog postupka i njihov znakovni karakter u potpunosti odražava karakter slika koje se nalaze van domašaja racionalne percepcije. Na kraju treba označiti potencirani crno-beli odnos kao elementarni binarni kod koji je nosilac asocijativnih slika, koje uz izrazito intimistički poetski karakter radova čini i siže čitave izložbe.

 

Biografija:

Sara Lazarević je umetnica iz Srbije rođena 1997. godine. Osnovne akademske studije završila je na Fakultetu likovnih umetnosti u Beogradu, na grafičkom odseku u klasi profesora Adama Pantića. Trenutno je na master studijama na istom fakultetu. Do sada je imala oko 20 grupnih izložbi u zemlji i inostranstvu, gde je učestvovala i po pozivu. Pored izlagačkih aktivnosti učestvovala je i na radionici performansa „Invisible“ nastaloj u januaru 2019. godine u Velikom teatru u Groningenu u Holandiji, a koji je održan i u Beogradu u realizaciji buto performera Marka Nektana. Dobitnica je stipendija Ministarstva nauke i tehnološkog razvoja i stipendije Ministarstva kulture za nadarene studente. 

Odabrane izlagačke aktivnosti:

2015 – 2019. Godišnja izložba Fakulteta likovnih umetnosti, FLU, Beograd, Srbija

 1. „Grafika i crtež“, galerija Akademije umetnosti, Novi Sad, Srbija
 2. XIX Bijenale studentske grafike Srbije, Dom kulture Studentski grad, Beograd, Srbija
 3. „Grafika i crtež“, Galerija FLU, Beograd, Srbija
 4. Izložba grafika studenata FLU, Centar za grafiku i vizuelna istraživanja, Beograd, Srbija
 5. „Mali pečat“, Grafički kolektiv, galerija Remont, Beograd, Srbija
 6. „Grafika i crtež“, Kulturna stanica „Svilara“, Novi Sad, Srbija
 7. Majska izložba grafike beogradskog kruga, galerija ULUS-a, Beograd, Srbija
 8. Godišnja izložba studenata grafike FLU, Take away grafika, Centar za grafiku i vizuelna istraživanja, Beograd, Srbija
 9. 2nd International Print Biennale Yerevan, Jerevan, Jermenija
 10. NOA fest „Mlada grafika“, Kulturni centar Novog Sada, Srbija
 11. Akademia Sztuk Pieknych im. Jana Matejki w Krakowie, Krakov, Poljska
 12. „Mala grafika“ Novi Sad, galerija La Vista, Novi Sad, Srbija

Nagrade i priznanja:

Prva nagrada na festivalu „Novi Sad Open Art“ (NOA), „Mlada grafika“, Novi Sad, 2019.

Otkupna nagrada Ministarstva kulture „Mali pečat“, Grafički kolektiv, Beograd 2019.

Sertifikat o učestvovanju na izložbi „Mala grafika“, Novi Sad, 2019.

Sertifikat o učestvovanju na Drugom Internacionalnom Bijenalu grafike u Jerevanu, Jermenija 

 

 

 

Ostavi komentar

Vaš komentar će biti proveren pre objavljivanja