event_note Izložba
07.12.2015 - 19.12.2015 access_time 18.30

Izložba slika Sanje Solunac „Šabloni kao sudbine“

location_on Mali likovni salon
event_note Izložba
07.12.2015 - 19.12.2015 access_time 18.30

Izložba slika Sanje Solunac „Šabloni kao sudbine“

location_on Mali likovni salon

SANJA SOLUNAC, ŠABLONI KAO SUDBINE, slike

sanja_solunac-04-kombinovana tehnika 50x40cm

Radovi objedinjeni nazivom Šabloni kao sudbine obuhvataju vizuelno istraživanje u različitim medijumima. Najdefinisanija realizacija ove ideje je trenutno u formi dvodimenzionalne ravni/štafelajne slike, koja se kasnije transformiše u savremenu instalaciju i/ili video.
Kao osnovni motiv za rad autorka koristi već postojeći šablon, u ovom slučaju čipku koja je u svojoj prvobitnoj nameni bila u službi zavese. Odluka da baš ovaj tekstilni predmet koristi ima svoje izvore u značenju čipke kroz istoriju, pa sve do danas, kada je ona produkt ženskih kreativih zanata. Čipka predstavlja tradicionalni i stereotipni simbol žene. Jedan detalj ili ornament sa čipke se ponavlja više puta praveći od kristalno jasne do apstraktne forme koji za autorku, kako ona to naglašava, predstavljaju simbole ponašanja društva. Svaki konkretni element slike u kombinaciji sa određenim koloritskim odnosom označava društvenu refleksiju – kako rodnu, klasnu, tako i rasnu društvenu odrednicu. […]

Sam naziv ovog umetničkog projekta je (romantičarski rečeno) inspirisano knjigom Bekstvo od slobode (E. From-a) […] Sanja Solunac u svojim radovima propituje stereotipe, ponašanje društava u već datom šablonu i (ne)mogućnost odstupanja od istih gde se približava idejama beznačajnosti i nemoći pojedinca o kojima i From govori u svojoj knjizi. Umetnost je razmišljanje o društvu, jer umetnost nastaje i nalazi se u društvu sa kojim komunicira.
Marija Jovanović, istoričarka umetnosti

SANJA SOLUNAC – BIOGRAFIJA
Rođena je 1987. godine u Kragujevcu. Završila je srednju umetničku školu, diplomirala na Filološko-umetničkom fakultetu u Kragujevcu, odsek primenjene umetnosti, smer zidno slikarstvo u klasi profesora Zorana Ivanovića. Master studije završila je 2011. godine na istom smeru, kod profesora Željka Đurovića. Stipendistkinja je Fonda za mlade talente Republike Srbije. Od 2008. godine do danas učesnica je na preko trideset grupnih izložbi i u umetničkim projektima u zemlji i inostranstvu.

Komentari

Milenij Milenij

Tako se radujem zbog tebe Sanja.
Slike su ti divne! Puno uspeha u daljem radu i jos mnogo izlozba!

Ostavi komentar

Vaš komentar će biti proveren pre objavljivanja