event_note Изложба
07.12.2015 - 19.12.2015 access_time 18.30

Изложба слика Сање Солунац „Шаблони као судбине“

location_on Мали ликовни салон
event_note Изложба
07.12.2015 - 19.12.2015 access_time 18.30

Изложба слика Сање Солунац „Шаблони као судбине“

location_on Мали ликовни салон

САЊА СОЛУНАЦ, ШАБЛОНИ КАО СУДБИНЕ, слике

sanja_solunac-04-kombinovana tehnika 50x40cm

Радови обједињени називом Шаблони као судбине обухватају визуелно истраживање у различитим медијумима. Најдефинисанија реализација ове идеје је тренутно у форми дводимензионалне равни/штафелајне слике, која се касније трансформише у савремену инсталацију и/или видео.
Као основни мотив за рад ауторка користи већ постојећи шаблон, у овом случају чипку која је у својој првобитној намени била у служби завесе. Одлука да баш овај текстилни предмет користи има своје изворе у значењу чипке кроз историју, па све до данас, када је она продукт женских креативих заната. Чипка представлја традиционални и стереотипни симбол жене. Један деталј или орнамент са чипке се понавлја више пута правећи од кристално јасне до апстрактне форме који за ауторку, како она то наглашава, представлјају симболе понашања друштва. Сваки конкретни елемент слике у комбинацији са одређеним колоритским односом означава друштвену рефлексију – како родну, класну, тако и расну друштвену одредницу. […]

Сам назив овог уметничког пројекта је (романтичарски речено) инспирисано књигом Бекство од слободе (Е. Фром-а) […] Сања Солунац у својим радовима пропитује стереотипе, понашање друштава у већ датом шаблону и (не)могућност одступања од истих где се приближава идејама безначајности и немоћи појединца о којима и Фром говори у својој књизи. Уметност је размишлјање о друштву, јер уметност настаје и налази се у друштву са којим комуницира.
Марија Јовановић, историчарка уметности

САЊА СОЛУНАЦ – БИОГРАФИЈА
Рођена је 1987. године у Крагујевцу. Завршила је средњу уметничку школу, дипломирала на Филолошко-уметничком факултету у Крагујевцу, одсек примењене уметности, смер зидно сликарство у класи професора Зорана Ивановића. Мастер студије завршила је 2011. године на истом смеру, код професора Желјка Ђуровића. Стипендисткиња је Фонда за младе таленте Републике Србије. Од 2008. године до данас учесница је на преко тридесет групних изложби и у уметничким пројектима у землји и иностранству.

Коментари

Milenij Milenij

Tako se radujem zbog tebe Sanja.
Slike su ti divne! Puno uspeha u daljem radu i jos mnogo izlozba!

Остави коментар

Ваш коментар ће бити проверен пре објављивања