event_note Изложба
04.11.2019 - 18.11.2019 access_time 19:00

Изложба слика Сан о новембру Драгана Јанкова од 04. новембра у Ликовном салону

location_on Ликовни салон КЦНС
event_note Изложба
04.11.2019 - 18.11.2019 access_time 19:00

Изложба слика Сан о новембру Драгана Јанкова од 04. новембра у Ликовном салону

location_on Ликовни салон КЦНС

Изложба слика „Сан о новембру“ аутора Драгана Јанкова биће отворена у понедељак, 04. новембра у 19 часова у Ликовном салону Културног центра Новог Сада и трајаће до 18. новембра.

САН О НОВЕМБРУ

После три године од моје велике изложбе у Галерији Рајка Мамузића, поново се представљам новосадској публици са двадесетак слика средњег и мањег формата, насталих у протекле две године. Изложбу чине три тематска дела, само привидно подељена и то: Свете планине – вулкани, Мора – обале и Зен вртови,  који заједно чине једну целину под називом Сан о новембру. Ова изложба резултат је мојих трагања и покушаја да сачувам на овим сликама све оне тренутке мира и радости који се неочекивано појављују и које сви понекад  доживимо. Трагајући  искрено у свом уметничком искуству ка овим стањима повишеног сензибилитета и посебног треперења који су ме водили из слике у слику све даље , испуњеним сећањима, емоцијама и ретким тренуцима истинске среће. Велики утицај на моје стваралаштво имало је  моје детињство које сам провео на мору у Сплиту и једну годину  у Тивту. Кроз прозор моје собе видело се море, улаз у луку. У тим безбрижним временима провео сам многе сате посматрајући бродове и барке који плове кобалтним морем и пролазе хоризонтом до луке, увек другачије небо, препуно птица, звуци ветра, југа, леванта или буре, звуци бродских сирена и глас мајке. Сва те сећања имала су велико место пуно година касније у мом стваралаштву и сада се тако јасно са носталгијом сећам тих дивних тренутака мира проведених на мору. Суштина мог сликарства није само бављење естетским категоријама које су у овом тренутку савремене уметности све више запостављене, мир, радост, хармонија, него и потрага за медитативним просторима који се у мом сликарству отварају према посматрачу. Та слојевитост у грађењу слике, испод привидно једноставних нарација које у својој суштини носе једну симболистичку дубину, доводи до наглашених метафизичких димензија сликарства, што мом сликарству даје једну особену индивидуалност, на којој већ годинама радим. Слика се гради и настаје изнутра из дубоко личног доживљаја сједињења са сликом, често даје једну мистичну димензију, која се појављује у даљем раду на слици, која се постиже особеним бираним колоритом, јасном композицијом и посебим третманом светлости на слици, која долази из средишта слике и гради једну посебну атмосферу тако препознатљиву у мојој уметности.

Драган Јанков, рођен у Новом Саду 1961. године. Завршио Средњу уметничку школу „Богдан Шупут“ у Новом Саду, 1980. године. Дипломирао сликарство на Академији уметности у Новом Саду 1989. године. Члан СУЛУВ-а од 1988. године. Члан IAA, AIAP UNESCO, од 1990. године. Самостални  уметник од  1989. године. Студијски  боравци у Паризу  1987, 1989. и 1991. године.

Остави коментар

Ваш коментар ће бити проверен пре објављивања