event_note Изложба
13.03.2023 - 20.03.2023 access_time 18.00

Изложба слика Ратка Шоћа од 13. марта у Ликовном салону КЦНС

location_on Ликовни салон КЦНС
event_note Изложба
13.03.2023 - 20.03.2023 access_time 18.00

Изложба слика Ратка Шоћа од 13. марта у Ликовном салону КЦНС

location_on Ликовни салон КЦНС

Изложба слика Ратка Шоћа биће отворена у уторак 14. марта у 18.00 часова у Ликовном салону Културног центра Новог Сада. Изложба ће моћи да се погледа до 20. марта.

Оаза фигуралне уметности

Поводом педесет година стваралаштва сликара и цртача Ратка Шоћа изашла је монографија и у новембру је била приређена његова ретроспектива у Галерији Дома војске у Београду. Шоћ је један од оних црногорских барбаногенија који су освојили Београд и Европу вулканском маштом и осећањем за ликовност. Рођен на Цетињу 1938. године, завршио Академију ликовних уметности у Новом Саду, али се није повео за тривијалним и урбаним. Сликајући, а још пре цртајући унутрашњу историју човека, његово рвање са смрћу, Шоћове визије сумарно обухватају људску историју као апокалиптичку и есхатолошку. Сасвим другачије од савремене холивудске естетике која је освојила и светску фантастичну уметност, његове слике су исповест једног усамљеника, Робинзона у Панонском мору, у пустоши и отуђености овога времена. Зато што, како би Пикасо рекао, слика јер носи сунце у стомаку, Шоћ није грозни ликовни судија, већ и поета који познаје чари наге жене, лепоту птице и сненог погледа. У њему се боре анђео и демон, а резултат те борбе за људско срце су његове слике и цртежи.

Дејан Ђорић, ликовни критичар

Београд 2009.

 

Укратко, уметнички развој Ратка Шоћа није био скоковит, обележен коренитим променама, жељом да се по сваку цену зађе у неистражене просторе сликарске материје и духа. Напротив, он је настојао и у томе успевао, да се у лаганом али доследном кретању ослобађа празњикавих али ефектних цртачких и пиктуралних детаља или заводљивих ликовних фраза. Ваљда зато није никуда и никада журио, тражио пречице и поштапалице, него је стрпљиво чекао да марљив рад и остварене вредности учине своје. Тако је тек сад, после пуне три деценије рада, многих и строгих провера, јавних наступа више или мање вредних признања, закључио како су трагови које је оставио и дело што га је остварио довољно добри да буду приказани у Београду.

Остаје само да се сложимо са оваквим његовим ставом, пошто је сасвим јасно да Ратко Шоћ заузима запажено место у токовима савременог војвођанског ликовног стваралаштва и шире. И стога важније, што се целином свог деловања наметнуо као свестрани стваралац и значајан чинилац у историји југословенске савремене уметности и културе.

Никола Кусовац

Ратко Шоћ је рођен 1938. године на Цетињу. Средњу уметничку школу у Херцег Новом завршио је 1959. године, а 1975. дипломирао на Вишој педагошкој школи у Новом Саду. У периоду 1976—1977. године био је стипендиста италијанске владе на Академији лепих уметности у Риму. Године 1980. је дипломирао на Академији ликовних уметности у Новом Саду.

Своје прво издање афоризама Много нас је на кугли пређимо на коцку објавио је 1996. године. Излагао је преко 50 пута самостално у земљи и иностранству.

Добитник је неколико награда. Написао је 1975. године текст песме Осам Тамбураша с’ Петроварадина. Тренутно живи и ради у Врбасу.

 

Остави коментар

Ваш коментар ће бити проверен пре објављивања