event_note Izložba
21.09.2020 - 11.10.2020 access_time 18:00

Izložba slika Olgice Stefanović od 21. septembra u Likovnom salonu

location_on Likovni salon KCNS
event_note Izložba
21.09.2020 - 11.10.2020 access_time 18:00

Izložba slika Olgice Stefanović od 21. septembra u Likovnom salonu

location_on Likovni salon KCNS

Izložba slika i predmeta od drveta i metala „Sanjajući čuvare raskovnika“ Olgice Stefanović biće svečano otvorena u ponedeljak 21. septembra u 18 časova u Likovnom salonu Kulturnog centra Novog Sada. Izložba će trajati do 11. oktobra.

U Likovnom salonu je dozvoljeno prisustvo maksimalno 10 osoba, uz propisane mere zaštite (držanje fizičke distance i obavezno nošenje maski)

Slike su rađene tehnikom akrilik na platnu, dok su tri predmeta izrađena u kombinaciji  drveta i metala.

LIKOVNI MIKROSKOP OLGICE STEFANOVIĆ

Kao jedinstveno naučno-tehničko pomagalo, mikroskop otkriva nove i iznenađujuće „prizore“ unutar zagonetnih struktura materijalnog sveta. Pojavljuju se novi elementi koji nam nameću obavezu da shvatimo njihovu svrhu, povezanost i način delovanja. Tako se približavamo idealu sveobuhvatnog naučnog znanja vođeni filosofskom idejom kosmosa kao sveta uređenog matematičkim principima i uzročno-posledičnim vezama. Ali taj svet je ujedno lep i harmoničan. Elementi makrosveta ogledaju se u mikrosvetovima, a principi povezanosti nadilaze uzročno-posledične veze. Ovi elementi se povezuju sa čovekovim telom i duhom, sa paradoksalnom dubinom slobode – uvek na jedinstven i neponovljiv način – na način postojanja umetničkog dela. Otkrića koja nam je omogućio mikroskop od velike su važnosti i na polju umetnosti. Uporedo sa ovim naučnim, postoji i umetnički mikroskop. I, kao što je ovaj prvi objektivan, zajednički i sveopšti, tako je ovaj drugi subjektivan, ličan i svaki put drugačiji. Jedna naročita upotreba umetničkog mikroskopa ostvarena je u potpunosti u novom likovnom ciklusu Olgice Stefanović. Ponirući iznova u dubine pravoslavne duhovnosti ovaploćene u likovnom izrazu, naša je umetnica, opet, na originalan način spojila napor istraživanja i odgonetanja tradicije sa zadovoljstvom igre i stvaralaštva u okvirima savremenih poetikâ. Ingeniozne minijaturne vinjete na stranicama starostavnih knjiga, svojevrsni inicijali u kojima se slova prepliću sa biljnim i životinjskim oblicima, ti lepi i uzbudljivi mikrosvetovi pokraj kojih olako prolazimo, osvanuli su obnovljeni i novi na platnima Olgice Stefanović. Raspevani u svom koloritu, uvećani pod „umetničkim mikroskopom“, ohrabreni snagom svojih detalja, oplemenjeni prefinjenim potezima umetnice koja im, kao majka svojoj deci, daje prvenstvo samosvojnog postojanja, oni su „portretisani“ na kontrastno obojenim podlogama koje imaju snažna simbolička značenja – katkad doslovna, katkad prenesena. Likovi se pojavljuju na tamnoplavom noćnom nebu koje sugeriše eshaton, ali i na toplim i prisnim zemljanim bojama ovozemaljskog sveta. Tako, ova izobražena bića ne samo da imaju svoj nov i savremen likovni identitet i prostor, već sobom predstavljaju duboku hrišćansku ideju o oboženju materije – o oboženju kroz jedinstvo prirodno i umetnički lepog.

Damir Malešev

                             

O autoru izložbe:

Olgica Stefanović, grafički dizajner i slikar. Član SULUV-a. Imala je više od četrdeset samostalnih izložbi u Srbiji, Rusiji, Kanadi i zemljama okruženja. Kolektivno je izlagala grafike – ekslibrise i ilustracije na mnogobrojnim međunarodnim izložbama u Srbiji, Kini, Belgiji, Poljskoj, Finskoj, Argentini, Meksiku, Kanadi… Autor je knjige Slikovni bukvar pravoslavlja u izdanju Gradske biblioteke iz Novog Sada za koji je na Sajmu knjiga i umetnosti u Novom Sadu marta 2018. dobila Prvu nagradu „Zaharija Orfelin“ za najlepšu knjigu Sajma. Dobitnik je Zlatne značke Kulturno prosvetne zajednice Srbije. Živi i stvara u Novom Sadu.

 

Ostavi komentar

Vaš komentar će biti proveren pre objavljivanja