event_note Изложба
18.12.2020 - 17.01.2021 access_time 14.00

Изложба слика „Квантни скок Шевченка” од 18. децембра у клубу „Трибина младих“

location_on Трибина младих
event_note Изложба
18.12.2020 - 17.01.2021 access_time 14.00

Изложба слика „Квантни скок Шевченка” од 18. децембра у клубу „Трибина младих“

location_on Трибина младих

Изложба слика  „Квантни скок Шевченка”, уз прописане мере заштите, од 18. децембра до 17. jaнуaра моћи ће да се  погледа у клубу „Трибина младих“ Културног центра Новог Сада.

Изложба приказује еклектичне сусрете Тараса Шевченка са ликовима из глобализованог света масовне културе. Свака илустрација, сваки сусрет је квантни скок у тело и свест Другог. Ко је од њих странац, а ко је свој, и шта чека Шевченка у следећем скоку-преображењу? Својим очима моћи ћемо да видимо од 18. децембра до 17. јануара у просторијама Културног центра Новог Сада.

Навикли смо (неки иронично, а већина озбиљно) да хлеб, вишиванка, калина, хопак и песма симболично интерпретирају украјински идентитет. Они су блиски културном коду нације – Тарасу Шевченку. Њега настављају да спомињу и цитирају у временима збуњености и несигурности (односно редовно), иако је он за две стотине година од живе особе постао идеолошки споменик борбе против недаћа.

Пројекат „Квантни скок Шевченка“ је спој слободне мисли и науке, покушај модернизације старих и архивирања популарних културних ликова. То је путовање кроз време, простор, димензију са украјинским Вергилијем – Тарасом Григоровичем, то је незаборавно путовање, где гледалац преузима улогу самог Шевченка.

Направимо овај квантни скок заједно!

Остави коментар

Ваш коментар ће бити проверен пре објављивања