event_note Izložba
14.05.2019 - 20.05.2019 access_time 19.00

Izložba slika Gruje Staničkova od 14. maja u klubu „Tribina mladih“

location_on Tribina mladih
event_note Izložba
14.05.2019 - 20.05.2019 access_time 19.00

Izložba slika Gruje Staničkova od 14. maja u klubu „Tribina mladih“

location_on Tribina mladih

Izložba slika Gruje Staničkova biće otvorena u utorak, 14. maja u 19 časova u klubu „Tribina mladih“ Kulturnog centra Novog Sada. Izložba se može pogledati do 20. maja.

 

 

Gruja Staničkov, rođen 24.04.1998. godine u Novom Sadu, završio je Školu za dizajn „Bogdan Šuput“. Od najranijeg detinjstva je pokazao sklonost ka crtanju i slikanju kojim na svoj način pokazuje emocije i komunikacuju.

 

 

„Priroda i pejzaž neiscrpna su tema umetnicima od davnina. O tome je raspravljano i opisivano u poeziji, muzici, slikama… Staničkovi pejzaži inspirisani su zavičajem i predelima koje je obilazio. Ovi radovi prikazuju emotivni doživljaj prenesen na platno, utkan bojama, ritmom i snažnom ekspresijom. Njegov likovni rukopis karakteriše sloboda u pokretu i lakoća u crtežu, dok je dodatak akrilne boje u samom radu oplemenjivanje celokupnog utiska. U ovim slikama sa izložbe može se videti veliko interesovanje za verom i pravoslavljem, pa tako u scenama ovih pejzaža izviru crkve i manastiri iz našeg okruženja. Predstavljene kamene konstrukcije prikazane su sa velikom snagom i čvrstinom, karakterišući pravoslavnu veru kao takvom. Način oslikavanja dela određen je temom, pa tako Đavolja Varoš oslikavana je jarkocrvenim tonovima sa kovitlanim nebom, dok su manastiri i crkve izvedeni u blagim i neutralnim  tonovima kako bi najbliže prikazali temu i interesovanje autora. Na izložbi je prikazano 17 slika nastalih u periodu od 2013. godine, kao i 6 ikona različitih formata urađenih na dasci uljanim bojama. U njegovim radovima dominira raznorodna paleta zemljanih boja, koja varirajući ostavlja utisak dubine prostora, a kratki potezi različitih pravaca upotpunjuju doživljaj same slike. Ovom izložbom prikazana je neraskidiva spona između čoveka i prirode predstavljena na svojstven način autora.“

Maja Stojanović

Ostavi komentar

Vaš komentar će biti proveren pre objavljivanja