event_note Изложба
11.02.2019 - 22.02.2019 access_time 20:00

Изложба слика „Фрагменти” аутора Николе Косића од 11. фебруара у Малом ликовном салону

location_on Мали ликовни салон
event_note Изложба
11.02.2019 - 22.02.2019 access_time 20:00

Изложба слика „Фрагменти” аутора Николе Косића од 11. фебруара у Малом ликовном салону

location_on Мали ликовни салон

Изложба слика „Фрагменти” аутора Николе Косића биће отворена у понедељак, 11. фебруара у 20 часова у Малом ликовном салону Културног центра Новог Сада. Изложба се може погледати сваког радног дана од 10 до 20 часова и трајаће до 22. фебруара.

„Фрагменти”

„Интересовање за породичну историју и њен утицај на појединца, дало је серију слика вивидних сцена и бљештавих лица. Полазиште за ове радове нашао сам у усменим предањима и са старих фотографија. Прошлост, у исто време инспиративна и мистична оставља простор за домаштавање и мењање. Приказани ликови и приче, губили су на тај начин почетну документарну вредност и добијали нове улоге и боје. Играњем елементима историјске фотографије и фантастике, кривио сам прошлост, на тренутке се враћао у њу и прилагођавао је својим осећајима.

Слике из ове серије не нуде јасан наратив. Оне дају потребне фрагменте, којима посматрач сам гради своју причу. На тај начин, желим да покажем да поглед на прошлост никада није универзалан, стално се мења у зависности од тренутка посматрања и особе која посматра.

Супротстављањем слика великих формата и минијатура хтео сам да произведем утисак личног олтара. Минијатуре на интиман и готово иконографски начин приказују делове прошлости и привлаче посматрача да приђе и учествује. На тај начин, он остаје сам са својим доживљајем старог, носталгичног, породичног и важног. Гледајући фрагменте прошлости, има прилику да размишља о сопственом прошлом и садашњем времену.“ (Аутор)

О аутору

Никола Косић рођен је 1993. године у Београду. Мастер студије је завршио на Факултету примењених уметности у Београду на смеру Примењено сликарство. Током студија, један семестар проводи на Универзитету примењених уметности у Бечу, смер сликарство, као део програма размене студената. Од 2016. до 2018. године био је члан уметничког удружења Квака 22, при ком је учествовао у организовању изложби и других културних дешавања. Живи и ради у Београду.

Остави коментар

Ваш коментар ће бити проверен пре објављивања