event_note Izložba
07.09.2020 - 20.09.2020 access_time 8.00

Izložba slika „Berlin” Uglješe Colića od 7. septembra u Likovnom salonu

location_on Likovni salon KCNS
event_note Izložba
07.09.2020 - 20.09.2020 access_time 8.00

Izložba slika „Berlin” Uglješe Colića od 7. septembra u Likovnom salonu

location_on Likovni salon KCNS

Izložba slika „Berlin” Uglješe Colića u Likovnom salonu Kulturnog centra Novog Sada, uz propisane mere zaštite, moći će da se pogleda od 7. do 20. septembra.

 

 

BOJE PAMĆENJA BERLINA

Boravkom Uglješe Colića u Berlinu inspirisane su slike sačinjene od vibrantnih prepleta boja koje gone posmatrače da ih u dilemi  povede snažan utisak bliskosti i osećaj poznatog.

Slike koje čine izložbu „Berlin“ u tehničkom i idejnom smislu nastajale su oslanjanjem na tradiciju moderne umetnosti, što nesumnjivo doprinosi osećaju poznatog. Poput niza slikara koji se hronološki smeštaju između kraja XIX i prve polovine XX veka, Colić je najpre slikarskim sredstvima zabeležio sopstvene impresije u pleneru – na berlinskim ulicama koje su, mameći mnoge umetničke duše, u sadašnjem trenutku zauzele status potpuno afirmisane i veoma popularne živuće umetničke laboratorije. Od radova nastalih prisustvom pred znamenitim zdanjima koja čine duh Berlina i odražavaju različite momente istorije ovog grada, ali i Evrope i sveta, autor je stvorio seriju slika koja je izraz dominantnog utiska realnosti satkane od mnoštva različitih vizuelnih, glasovnih, mirisnih i taktilnih nadražaja.

Berlin Uglješe Colića čine segmenti arhitektonskih konstrukcija koje svojim upotrebnim ili simboličkim značenjima upućuju na pamćenje kao čovekovu potrebu i način da u sadašnjosti obezbedi prisustvo momenata koji su se desili u prošlosti. Autor ova zdanja vidi u osnovnim bojama – crvenoj, plavoj, žutoj, i u njihovim preklapanjima sa crnim akcentima dobijenim tretiranjem akrila na platnu predmetima poput sunđera ili viljuške u brzim potezima. Na taj način izražena je treperava čvrstina slična onoj kakva se očima doživljava u trenutku sklapanja kapaka – pri svesnom činu pokušaja pamćenja – nakon intenzivnog posmatranja bilo kojeg segmenta predmetnog sveta, zbog čega posmatrač pred Colićevim slikama ima utisak bliskosti sa njima.

Aleksandra Čelovski

 

 

BIOGRAFIJA

 

Uglješa Colić (1989) doktor likovne umetnosti.

Do sada je imao 43 samostalne i preko 60 grupnih izložbi. Učestvovao je na preko četrdeset likovnih kolonija u zemlji i inostranstvu. Izlagao u Francuskoj, Nemačkoj, Rusiji, Italiji, Turskoj, Mađarskoj, Bosni i Hercegovini i širom Srbije. Jedan je od osnivača i član Udruženja nezavisnih umetnika Novog Sada od 2013. godine. Od 2018. je član Upravnog odbora Muzeja savremene umetnosti Vojvodine u Novom Sadu. Radi kao profesor strukovnih studija na Visokoj školi strukovnih studija za obrazovanje vaspitača u Novom Sadu.

veb-sajt: ugljesacolic.com

Ostavi komentar

Vaš komentar će biti proveren pre objavljivanja