event_note Изложба
08.02.2016 - 22.02.2016 access_time 19.30

Изложба скулптура Марка Вељковића – Крапе

location_on Ликовни салон КЦНС
event_note Изложба
08.02.2016 - 22.02.2016 access_time 19.30

Изложба скулптура Марка Вељковића – Крапе

location_on Ликовни салон КЦНС

„Млади вајар Марко Вељковић Крапа је на почетку трагања за сопственим стваралачким путем. Модерног је сензибилитета, прати актуелне тенденције и стрпљиво гради систем пластичних симбола који су пред нама. Као свестрани уметник бави се и цртежом као равноправном ликовном дисциплином. Овe скулптурe резултат су његових истраживања током 2014. и 2015. године. Оне остављају утисак игре облика и форме са неограниченим бројем комбинaција подстакнуте богатом имагинацијом уметника.  Марко се труди да идеју и невидљиво материјализује, па тако ствара ваљкасте облике различитих димензија и као неки архитекта њиховом комбинацијом гради апстрактне форме које освајају простор по хоризонтали и вертикали. Процес самооткривања кроз игру је тачка ослонца приликом моделовања и њихово стремљење ка висини, као и ослобођеној хоризонталној енергији.
Под утицајем свог стваралачког духа да се преточи у материју и потврди своје постојање у физичком облику, Марkо користи својства ораховог или буковог дрвета. Дрво узето из природе зрачи унутрашњом енергијом коју млади вајар обуздава и претаче у облике. Овим скулптурама није потребан назив који сугерише имагинацију. Обрада дрвета је машинска, а мануелно се добија облик форме, изглед целине , знаковитост чистих форми. Ваљкасти облици разних димензија и игра облика oстављају слободу посматрачу да створи свој свет, свој суд, своју представу.
Кроз биће форме, као њен заточеник, Вељковић сагледава онтолошке вредности уметности, живота и себе. Гради, ваја, упознаје, проверава, проширује и уздиже да би опстао у нимало привлачној празнини постојања. На крају можемо претпоставити да овакав начин изражавања само његов начин уношења реда у хаотичан свет који га окружује.“
Мирјана Јовановић
историчар уметности

Биографија:
Maркo Вeљкoвић – Крaпa -диплoмирaни вajaр-
Диплoмирao нa вajaрскoм oдсeку Фaкултeтa умeнoсти Звeчaн-Кoсoвскa Mитрoвицa у клaси прoфeсoрa Пeкa Никчeвићa 2013. гoдинe. Члaн УЛУКиM-a oд 2014. гoдинe.
Сaмoстaлнe излoжбe:
2015. Врaњe, Гaлeриja Нaрoднoг музeja, Излoжбa скулптурa у дрвeту
Групнe излoжбe:
2015. Врaњe, Гaлeриja Нaрoднoг музeja, Биjeнaлe умeтникa грaдa Врaњa;
2015. Зрeњaнин, Културни цeнтaр, Ликoвни сaлoн “30×30”;
2015. Вeликa Плaнa, Гaлeриja “Maсукa”, „Jeсeњи ликoвни сaлoн“;
2014. Звeчaн, Гaлeриja Фaкултeтa умeтнoсти, УЛУКиM нoвoпримљeни члaнoви;
2014. Врaњe, Гaлeриja Нaрoднoг унивeрзитeтa, „Лeтњи aтeљe“;
2013. Врaњe, Гaлeриja Нaрoднoг музeja, „Биjeнaлe умeтникa грaдa Врaњa“;
2013. Врaњe, Гaлeриja Нaрoднoг унивeрзитeтa, „Лeтњи aтeљe“;
2012. Кoсoвскa Mитрoвицa, Aлтeрнaтивни културни цeнтaр, „Нoћ oтвoрeних aтeљea“.

 

Остави коментар

Ваш коментар ће бити проверен пре објављивања