event_note Изложба
28.11.2023 - 20.12.2023 access_time 18.00

Изложба слика полазника школе сликања на камену Биљане Ристић „Одсјаји дунавских обала” од 28. новембра у клубу „Трибина младих”

location_on Трибина младих
event_note Изложба
28.11.2023 - 20.12.2023 access_time 18.00

Изложба слика полазника школе сликања на камену Биљане Ристић „Одсјаји дунавских обала” од 28. новембра у клубу „Трибина младих”

location_on Трибина младих

Изложба слика полазника школе сликања на камену Биљане Ристић „Одсјаји дунавских обала” биће отворена у уторак 28. новембра у 18 часова у клубу „Трибина младих” Културног центра Новог Сада. Изложба ће моћи да се погледа до 20. децембра.

На изложби ће моћи да се погледају радови полазника бесплатне школе сликања:
Ана Карловић, Осијек
Валерија Ембер, Нови Сад
Весна Роботић, Нови Сад
Даница Михаљевић, Нови Сад
Добрица Срдић, Темерин
Драгана Панаотовић, Нови Сад
Гордана Јовановић, Нови Сад
Милана Стојаковић, Шид
Милица Радоичић, Нови Сад
Миљана Жарковачки, Нови Сад
Невенка Ћесаров, Нови Сад
Радмила Радоичић, Куцура
Тања Срдић, Темерин
Аутор радионице је Биљана Ристић, самостални ликовни уметник.
Одсјаји дунавских обала
„Школа сликања на камену сликарке и песникиње Биљане Ристић ушла je у седму годину трајања. Број уписаних полазника je око 20, а радионицама присуствује најчешће десетак. Полазници су различитих година старости, различитих занимања, различитог пола, па и различитих интересовања и талената. Повезује их љубав према сликарству и потреба за учењем и савладавањем ове занимљиве технике. Радионице се одржавају једном месечно и трају четири сата, довољно да полазници припреме материјал, одаберу одговарајући камен или бибер цреп као подлогу, да изаберу мотив, поразговарају са руководиоцем школе и добију упутства за рад, науче технологију и технику цртања на несвакидашњим материјалима и да се препусте свом надахнућу, овладају овом вештином и оставе свој траг у времену. Занимљиво је да су се у седмој години постојања у школи појавили и полазници из суседних држава. Тако школа проширује формат и добија међународни префикс. Драгоцена je подршка оснивача Културног центра Новог Сада, који je препознао вредност и аутентичност овог културног пројекта, омогућивши свим полазницима да у пријатном простору, у центру Новог Сада, бесплатно похађају школу.
Видици и пејзажи данашњих младих људи најчешће су на екранима њихових мобилних телефона. Полазници сликарске школе Биљане Ристић загледани су у природу, у планинске врхове, ту je пољско цвеће које само што не замирише, ту je река Дунав са својим обалама, грађевине које одолевају зубу времена, облаци и небо којим je граница само површина камена на којем се црта. Ту су Дунав и његове камене тврђаве на обалама као задата тема, као нека врста сублимације легенде и стварности, али свако од полазника тражио je и пронашао свој кључ у ком ћe вишевековну тврђаву овековечити на камену, који мотив одговара склоности његове душе, како ће решити проблем перспективе, односа вертикале и хоризонтале, одсјаја пезажа у води, његове сенке и светлости. У тим, нимало лаким сликарским задацима, били су им од непроцењивог значаја помоћ, упутство и искуство, знање и подршка, као и непоткупљиви суд руководиоца школе Биљане Ристић. Сваки полазник je постављао своју лествицу коју жели да досегне. Што jе лествица више постављена, урађена слика je лепша и вреднија. У Биљаниној школи нема такмичења једних са другима. Нема ни зависти, ни сујете, ни љубоморе. Свако се такмичи са самим собом и повећава своје фреквенције према сопственим вибрацијама, жељама и могућностима. У сликарској школи свима њима je заједничка љубав према сликању у којој се визуелно приближавају, припадајући проширеној породици као неком малом универзуму којем се враћају и који их повезује радошћу учења и остваривања сновиђења, а истовремено их штити и удаљава од монотоне свакодневице.
Тема изложбе je савршена и веома инспиративна. Ево шта je наш чувени песник Љубомир Симовић рекао о Дунаву: ‘Али, и кад бих хтео, не бих могао, и кад бих могао не бих хтео да набрајам шта ми све нуди Дунав, као река, као стихија, као слика, као симбол…’ То су вероватно разлози што Биљанина школа траје и што сваке године као магнет привлачи нове полазнике жељне да преиспитају своје вештине и таленте и оставе траг своје кичице на несвакидашњем необичном материјалу.”
Светлана Градинац, професор
Биљана Вукаловић Ристић (Невесиње, 1967) самостални је ликовни уметник, иконписац, дизајнер, књижевник. Основну и средњу школу завршила je у Невесињу. Машински факултет студирала је у Мостару. Сликарство је учила код приватног професора. Више од три деценије дружи се са кистом и палетом. Потписала je дизајн и ликовна решења за преко 35 књига. Филм „Стара Херцеговина” у форми дигипака, који прати и буклет са преводом на три језика (немачки, енглески и руски) такође носе њен дизајнерски потпис. Члан je Матице српске, члан Удружења књижевника Србије, Удружења књижевника Републике Српске. Издала je три збирке песама. Оснивач je и председник Ликовне групе АлБи-арт из Новог Сада. Оснивач je и председник Удружења књижевника Културни круг Невесиње. Имала je преко 50 самосталних и много колективних и међународних изложби. Њене слике се налазе у задужбинама у Мондовију (Италија), Задру (Хрватска), Мркоњић Граду (Република Српска), у манастирима и црквама Републике Српске… Добитник je домаћих и међународних награда за сликарство. Учествује на домаћим и ликовним колонијама. Аутор je и организатор Школе сликања на каменим плочама у Културном центру Новог Сада. Живи и ствара у Новом Саду.

Коментари

Душан Поповић Душан Поповић

Импресивно. Свака част за огроман труд. Желим овом приликом да подржим ову школу и њено руководство тј госпођу Биљану Ристић. Срдачан поздрав и честитам отварање изложбе радова на камену!!!

Ruža Ruža

Sve mi jr ovde po volji.. I ucesnici i njihova interesovsnja i talenat ali i "uciteljica" koja im je posvećena Svakakok naj veci rszlog mnogima je nesto nej znacajnije MISLILM DA JE MONOTONIJA svakodnevnice svakome uticsla na opredeljrnje bavljrnje dlikanjrm.
I NIJE BEZ REZULTATA MNOGI SU SE RESILI MONOTONIJE. PPKAZALI TALENAT ZA SLIKANJE i strkli PRIJATRLJE.

Остави коментар

Ваш коментар ће бити проверен пре објављивања