event_note Изложба
04.02.2022 - 20.02.2022 access_time 18.00

Изложба „Сељачка земљорадничка задруга Херцеговина” од 4. фебруара у Малом ликовном салону

location_on Мали ликовни салон
event_note Изложба
04.02.2022 - 20.02.2022 access_time 18.00

Изложба „Сељачка земљорадничка задруга Херцеговина” од 4. фебруара у Малом ликовном салону

location_on Мали ликовни салон

Изложба „Сељачка земљорадничка задруга Херцеговина” биће отворена 4. фебруара у 18 часова у Малом ликовном салону Културног центра Новог Сада. Уз прописане мере заштите моћи ће да се погледа до 20. фебруара. Наведена изложба организује се у оквиру пројекта „Колонизација Војводине”, који је део званичног програма Европске престонице културе – Нови Сад 2022. при програмском луку „Сеобе”. Културни центар Новог Сада пројекат „Колонизација Војводине” остварује у сарадњи са Музејом Војводине.

 

Прва српска земљорадничка задруга у данашњој Војводини основана је 1897. године. Принципи рада задруге заснивали су се на добровољности, удруживању у раду и кредитној помоћи. Чланови задруге добијали су повољније кредите за куповину земље, ђубрива, семена и пољопривредне механизације. Поред економског значаја, задруге су имале утицај и на просвећивање и јачање верске и националне свести српског сељаштва у Угарској. Њихов значај у борби против економског пропадања Срба у Угарској препознала је Матица српска крајем 19. века, чији истакнути чланови се почињу залагати за оснивање задруга. Убрзо након оснивања прве српске земљорадничке задруге, основан је и Савез српских земљорадничких задруга са седиштем у Загребу. Савез је основан са циљем окупљања и обучавања сељака земљорадничким, потрошачким и кредитним пословима. Рад Савеза помогле су институције као што су Српска банка и Српско привредно друштво „Привредник“.

Аграрном реформом и колонизацијом спроведеном након Другог светског рата промењена је власничка структура земљишног поседа. У овом периоду посебан значај се, поред државне и приватне својине, даје задружној својини. Сељачке радне задруге у овом периоду се формирају са циљем јасног идеолошког утицаја на село. У својој су основи имале принудни карактер, иако су декларисане као добровољна удружења настала у циљу бржег прилагођавања интезивнијем начину пољопривредне производње у Војводини. Посебан значај задруге су имале у колонистичким местима у Војводини, чије је становништво било пореклом са подручја Босанске Крајине, Лике, Баније, Кордуна, Далмације и Црне Горе.

Пример рада Сељачке земљорадичке задруге „Херцеговина“ у Равном Тополовцу (раније Катарина), месту у којем су 1945. године колонизовани досељеници махом из Херцеговине и једним мањим делом из Босне, типичан је по начину организације за једнo колонистичко место у Војводини. О животу задруге „Херцеговина“ сведочи 29 фотографија, формата 40×30 цм, снимљених 1957. године и приређених у форми луксузног кожног албума, који је као поклон са посветом, у знак захвалности на сарадњи, дат Среском савезу земљорадничких задруга у Зрењанину. О фотографијама из овог албума нам је у децембру 2021. године казивао Бранко Сарић (1934), који је 1957. године радио као возач фијакера директора Задруге и био сведок снимања фотографија из овог албума. Захваљујући његовом сведочењу, данас, после 64 године од плански организованог снимања, можемо тачније представити живот задруге „Херцеговина“ те давне 1957. године.

 

 

Остави коментар

Ваш коментар ће бити проверен пре објављивања