event_note Izložba
01.12.2020 - 06.12.2020 access_time 18.00

Izložba reprodukcija slika poznatog ukrajinskog umetnika „Taras Ševčenko – ukrajinski pesnik i slikar” od 01. decembra u klubu „Tribina mladih“

location_on Tribina mladih
event_note Izložba
01.12.2020 - 06.12.2020 access_time 18.00

Izložba reprodukcija slika poznatog ukrajinskog umetnika „Taras Ševčenko – ukrajinski pesnik i slikar” od 01. decembra u klubu „Tribina mladih“

location_on Tribina mladih

Izložba reprodukcija slika poznatog ukrajinskog umetnika „Taras Ševčenko – ukrajinski pesnik i slikar”, uz propisane mere zaštite, od 01. do 06. decembra moći će da se  pogleda u klubu „Tribina mladih“ Kulturnog centra Novog Sada.

Priča o Ševčenkovom životu je priča o dečaku koji je rođen u porodici kmetova, ali je zahvaljujući svom talentu i veštinama postigao uspeh i stekao slobodu. Svojom umetnošću ubrzao je promene u pogledu na svet i društveno-kulturni život Ukrajinaca.

Ovo je priča o tome kako i zašto je predstavnik peterburške boemije koji je imao svetlu budućnost uspešnog umetnika izabrao drugi put za sebe i svoj narod, napravivši „Kobzar“ 1840. godine. U životu i delu Tarasa Ševčenka bili su kmetstvo i boemski skupovi, aristokratski saloni, vojnička uniforma i dendi kostim, zaborav i slava. Ovo je priča o čoveku koji nikad nije birao nešto u korist sopstvenih interesa, već za pristojnu budućnost svoje zemlje.

Slikarska umetnost obuhvata više od 20 slika i oko 1.200 grafičkih dela (akvareli, crteži olovkom, tušem, bakropisi). Više od 90% ovog nasleđa čuva se u muzeju.

San da postane slikar pojavio se kod Ševčenka još u detinjstvu i ostvario se u Sankt Peterburgu. Potpuno slikarsko obrazovanje stekao je na Akademiji umetnosti pod upravom Karla Brulova. Već tokom studija postalo je jasno da će Ševčenko moći da radi u raznim žanrovima i tehnikama. Stvarao je akvarelne i uljane portrete, žanrovske kompozicije, izvodio ilustracije za razne publikacije i okrenuo se gravuri. Umetnik je stvarao do kraja svojih dana, neprestano se usavršavajući.

Tokom putovanja u Ukrajinu i tokom izgnanstva, Ševčenko je stvorio veliki broj akvarela i sepija. Poslednjih godina svog života postao je izvanredan majstor za bakropis i dobio počasnu titulu akademika gravure.

Na ovoj izložbi moći ćete da se upoznate sa reprodukcijama najpoznatijih majstorovih slika naslikanih akvarelom i uljem, kao i sa njegovim bakropisima.

 

 

 

 

Ostavi komentar

Vaš komentar će biti proveren pre objavljivanja