event_note Изложба
24.09.2018 - 06.10.2018 access_time 19:00

Изложба радова на папиру Дортмундске групе од 24. септембра у Клубу „Трибина младих“

location_on Трибина младих
event_note Изложба
24.09.2018 - 06.10.2018 access_time 19:00

Изложба радова на папиру Дортмундске групе од 24. септембра у Клубу „Трибина младих“

location_on Трибина младих

Изложба радова на папиру Дортмундске групе биће отворена у понедељак, 24. септембра у 19 часова у Клубу „Трибина младих“ Културног центра Новог Сада. Изложба ће трајати до 6. октобра. 

 

ДОРТМУНДСКА ГРУПА
Радови на папиру

Нови Сад и Дортмунд су градови побратими, који већ годинама сарађују на плану размене културних садржаја: изложбе и узвратне посете ликовних уметника, сарадња између џез музичара, у оквиру које се у Културном центру Новог Сада већ осам година редовно одржавају летње џез академије са музичарима из Дортмунда, филмске пројекције…

Ова сарадња се одвија по систему реципроцитета, те су у домену ликовне уметности, до сада у Дортмунду самостално представљени новосадски уметници Драган Јанков (2004), Драган Војводић, Живко Грозданић и Милан Блануша (у продукцији галерија Бел Арт и Златно око, 2007), Ненад Игњатовић (2016), а у Новом Саду уметници из Дортмунда (2005) Aleksandar Pol, Gudrun Katke, Janka Thiemann, Gine Selle, Michael Odenwaeller…Приређиване су и групне изложбе, као и изложбе застава Фестивала Дунавки дијалози, у оба града са радовима истакнутих уметника са обе стране (2005, 2006, 2017).

Удружење „Дортмундска група“ (Dortmunder Gruppe), основано је пре 62 године (1956), као наследник удружења „Дортмундско уметничко удружење“ (Dortmunder Künstlervereinigung) настало још давне 1920. године, али се распало 1934. године са почетком Трећег Рајха због одбијања сарадње са нацистима. Након рата и дужег процеса борбе са цензуром и уништавањем уметничких дела, дортмундски уметници успевају да се укључе у токове модерне уметности и оснивају поново своје удружење. Оно обухвата уметнике свих ликовних дисциплина: сликарства, скулптуре, графике, нових медија. Од 1957. године редовно приређује изложбе својих уметника, што чланови овог удружења схватају као своју основну делатност. Врло брзо развијају и веома живу и активну мрежу сарадничких удружења широм Немачке, а затим и у другим земљама. Сваке године, Дортмундска група направи барем једну изложбу својих уметника у иностранству, али приреди и узвратну изложбу у свом граду. Од 1961. године остварене су размене са уметницима из Данске, Енглеске, Француске, Грчке, Холандије, Израела, Летоније, Литваније, Аустрије, Полјске, Румуније, Шпаније, Русије, Србије и Мађарске.

У сусрет Европској престоници културе, представници два града побратима, интензивирају планове и припреме програма даље културне сарадње, у оквиру које Културни центар Новог Сада, овом приликом приређује изложбу 15 уметника, чланова Дортмундске групе, који ће се представити са 40-так радова на папиру:  JAN BORMANN, MARIA TERESA CRAWFORD CABRAL, MARIANA GONZÁLEZ ALBERTI, SABINE HELD, GUDRUN KATTKE, SILVIA LIEBIG, DINA NUR, MICHAEL ODENWAELLER, MONIKA PFEIFER, ALEXANDER POHL, CHRISTIAN PSYK, ERIKA A. SCHÄFER, WOLFGANG SCHMIDT, ROUL SCHNEIDER, CLAUDIA TERLUNEN.

Неке од ових уметника ће новосадска публика моћи и лично да упозна приликом отварања изложбе.

Остави коментар

Ваш коментар ће бити проверен пре објављивања