event_note Izložba
16.01.2018 - 29.01.2018 access_time 19:00

Izložba „Prosvetli tamu“ do 30. januara u dvorcu Eđšeg

location_on Druga lokacija: Dvorac Eđšeg
event_note Izložba
16.01.2018 - 29.01.2018 access_time 19:00

Izložba „Prosvetli tamu“ do 30. januara u dvorcu Eđšeg

location_on Druga lokacija: Dvorac Eđšeg

U dvorcu Eđšeg otvorena je izložba fotografija ILT Illumina le tenebre – „Prosvetli tamu“.

Fotografije su delo italijanske fotografkinje Federike Troizi (Federica Troisi, 1973) i praćene su originalnom muzičkom osnovom koju je namenski za izložbu komponovao Đovani Lindo Fereti (Giovanni Lindo Ferretti, 1953), uticajni italijanski muzičar i autor, prepoznat odrednicom rodonačelnika italijanskog panka.

Enklava (enclave) – po definiciji, deo teritorije u potpunosti okružen stranom teritorijom: posmatranom sa pozicije okruženja. Poreklo reči: inclāvāre (latinski) zatvoriti ključem. Izložba ILT Illumina le tenebre „Prosvetli tamu“ deo je kulturno-solidarnog projekta posvećenog srpskoj enklavi Velika Hoča na Kosovu i Metohiji. Izložba nam priča o željama i stremljenjima onih koji su ostali na svojim ognjištima, a ta su ognjišta postala izolovana i okružena.

I sam način kako se rodila ideja o ovom projektu priča je za sebe. Ovu priču je čulo i izložbu videlo više hiljada posetilaca tokom njenog letnjeg i jesenjeg puta po Italiji – u sedam gradova (Busolengo, Venecija, Bolonja, Ređo Emilija, Trst, Setimo Torineze, Lodi). U Lodiju, u nizu drugih izložbi u okviru Festivala etičke fotografije, posetioci su često sa ljubopitljivošću i iznenađenjem zastajali pred portretima velikih formata 1.5 / 1.5 m, čitajući o projektu i slušajući akorde muzike ILT Illumina le tenebre – „Prosvetli tamu“, nastavljali su potom prema drugim izložbama – dirnuti i drugačiji.

Solidarnost. Reč francuskog porekla: svest o potrebi uzajamne odgovornosti.

Mala turneja predviđena u Srbiji (Niš, Beograd, Novi Sad) zaključuje se u prelepom prostoru dvorca Eđšeg, čiju će unutrašnjost „osvetliti“ sveće na fotografijama u rukama malih i odraslih iz Velike Hoče, one čiji plamen u značenju njihovih želja nastavlja da svetluca na tankoj liniji između nade i njene suprotnosti.

Izložba je otvorena do 30. januara 2018.

Italijansko udruženje Amici di Dečani – Prijatelji Dečana koje je pokrenulo ovaj poduhvat, želi vam dobrodošlicu!

 Više o solidarnom projektu na sajtu: http://www.illuminaletenebre.com/srb/

Ostavi komentar

Vaš komentar će biti proveren pre objavljivanja