event_note Изложба
16.01.2018 - 29.01.2018 access_time 19:00

Изложба „Просветли таму“ до 30. јануара у дворцу Еђшег

location_on Друга локација: Дворац Еђшег
event_note Изложба
16.01.2018 - 29.01.2018 access_time 19:00

Изложба „Просветли таму“ до 30. јануара у дворцу Еђшег

location_on Друга локација: Дворац Еђшег

У дворцу Еђшег отворена је изложба фотографија ILT Illumina le tenebre – „Просветли таму“.

Фотографије су дело италијанске фотографкиње Федерике Троизи (Federica Troisi, 1973) и праћене су оригиналном музичком основом коју је наменски за изложбу компоновао Ђовани Линдо Ферети (Giovanni Lindo Ferretti, 1953), утицајни италијански музичар и аутор, препознат одредницом родоначелника италијанског панка.

Енклава nclave) – по дефиницији, део територије у потпуности окружен страном територијом: посматраном са позиције окружења. Порекло речи: inclāvāre (латински) затворити кључем. Изложба ILT Illumina le tenebre „Просветли таму“ део је културно-солидарног пројекта посвећеног српској енклави Велика Хоча на Косову и Метохији. Изложба нам прича о жељама и стремљењима оних који су остали на својим огњиштима, а та су огњишта постала изолована и окружена.

И сам начин како се родила идеја о овом пројекту прича је за себе. Ову причу је чуло и изложбу видело више хиљада посетилаца током њеног летњег и јесењег пута по Италији – у седам градова (Бусоленго, Венеција, Болоња, Ређо Емилија, Трст, Сетимо Торинезе, Лоди). У Лодију, у низу других изложби у оквиру Фестивала етичке фотографије, посетиоци су често са љубопитљивошћу и изненађењем застајали пред портретима великих формата 1.5 / 1.5 м, читајући о пројекту и слушајући акорде музике ILT Illumina le tenebre – „Просветли таму“, настављали су потом према другим изложбама – дирнути и другачији.

Солидарност. Реч француског порекла: свест о потреби узајамне одговорности.

Мала турнеја предвиђена у Србији (Ниш, Београд, Нови Сад) закључује се у прелепом простору дворца Еђшег, чију ће унутрашњост „осветлити“ свеће на фотографијама у рукама малих и одраслих из Велике Хоче, оне чији пламен у значењу њихових жеља наставља да светлуца на танкој линији између наде и њене супротности.

Изложба је отворена до 30. јануара 2018.

Италијанско удружење Amici di Dečani – Пријатељи Дечана које је покренуло овај подухват, жели вам добродошлицу!

 Више о солидарном пројекту нa сајту: http://www.illuminaletenebre.com/srb/

Остави коментар

Ваш коментар ће бити проверен пре објављивања