event_note Изложба
12.11.2019 - 22.11.2019 access_time 20.00

Изложба „Портрети“ ауторке Соње Шурбатовић од 12. новембра у Малом ликовном салону

location_on Мали ликовни салон
event_note Изложба
12.11.2019 - 22.11.2019 access_time 20.00

Изложба „Портрети“ ауторке Соње Шурбатовић од 12. новембра у Малом ликовном салону

location_on Мали ликовни салон

Изложба „Портрети“ ауторке Соње Шурбатовић биће отворена у уторак, 12. новембра у 20 часова у Малом ликовном салону Културног центра Новог Сада и трајаће до 22. новембра.

ПЕРСОНА
„…За разлику од његових сад већ давних дана када је портрет био знак статуса и престижа, данас главни „непријатељ“ чину портретирања (и рецепцији портрета као умјетничког дјела) није недостатак новца или важности онога кога се портретира, већ преплављеност јавног и виртуалног простора приказима људи што као да резултира не само тромошћу ока, већ се рађа и сумња да троми постају и наши умови и срца. Има ли замор суосјећања (compassion fatigue), који је већ добро познат симптом код особа које су дуго активне у помагачким професијама и цивилним иницијативама, своју варијацију и у подручју визуалног гдје репетитивност и редунданција рађају десензибилизацију? У којој мјери култура селфија и фокус на наш властити визуални приказ одређује како се понашамо, што осјећамо, потиче ли нас или спутава да квалитетно комуницирамо с другима, омогућује ли нам да остваримо аутентичне и блиске односе или нас удаљава од њих? Што од нашег „image“ остаје када кроз пукотину тренутка пробије ненамјештен, неестетизиран, непланиран осјећај који разоткрива рањивост и људскост? Најбаналније речено, колико лица дневно стане у око, а да се оно не умори и постане неосјетљиво? Ово су само нека од питања која чине темељ овог пројекта…“
(Ана Профета)

Соња Шурбатовић
Дипломирала је на Факултету ликовних уметности (ФЛУ) Универзитета у Београду на Oдсеку за графику 2006. године. Живи и ради у Београду.

Остави коментар

Ваш коментар ће бити проверен пре објављивања