event_note Izložba
30.05.2023 - 12.06.2023 access_time 19.30

Izložba Nemanje Okiljevića „Lice stradanja” od 30. maja u Likovnom salonu

location_on Likovni salon KCNS
event_note Izložba
30.05.2023 - 12.06.2023 access_time 19.30

Izložba Nemanje Okiljevića „Lice stradanja” od 30. maja u Likovnom salonu

location_on Likovni salon KCNS

Izložba slika Nemanje Okiljevića „Lice stradanja” biće otvorena u utorak 30. maja u 19.30 u Likovnom salonu Kulturnog centra Novog Sada. Izložba će moći da se pogleda do 12. juna.

Lica stradanja

Nemanja Okiljević je jedan od umetnika koji je inspiraciju pronašao u prošlosti. Interesovanjem za sopstveno poreklo, stvorio je ciklus skica, crteža i slika koje su vezane za „velikane” srpske istorije. Kombinovanjem tehnika kao što su ulje na platnu, akrilik i tuš, iznedrio je poseban stil, oslobađajući duboko plamteću iskru nacionalnog identiteta Srbije. Negujući ljubav prema korenima, odao je počast onima koji su zaslužni za slobodu naše otadžbine, a ta tema ga prati godinama unazad. Burna srpska istorija i jedan od najtežih i najuzbudljivijih perioda u njoj, kao što je Veliki rat, podstakli su Nemanju Okiljevića da čitav svoj opus i rad sublimira u jednu celinu i tematiku. Na radovima koje mladi umetnik stvara, uočava se spoj realnog i nadrealnog, fantastičnog i ilustrativnog, ekspresije i melanholije. Na portretima ratnika i heroja dominiraju jarke žive boje i energični potezi četkice koji oblikovanjem forme doprinose da posmatrač oseti izuzetan emotivni naboj. Umetnik kreira portrete na kojima se predstava ljudskog lika transformiše u životinjski. Prikazane antropomorfne i zoomorfni figure na platnu, u okviru ciklusa koji se bavi tematikom rata, neretko su akteri borbe, a poseduju oslobađajuću energiju koja iskače iz prostora slike. Tome je doprineo hladan kolorit i zagasit kontrast koji zajedno prikazuju golgotu i Vaskrs srpskog naroda.

                                                                                                                                                                         Istoričar umetnosti,
Milena Nedeljković

Nemanja Okiljević (Skoplje, 1987) Diplomirao je 2011. godine na Fakultetu primenjenih umetnosti u Beogradu, na odseku zidno slikarstvo. Izlagao je na šest samostalnih i više desetina kolektivnih izložbi u Srbiji i Francuskoj. Učestvovao na nekoliko slikarskih kolonija, projekata i umetničkih radionica. Radio je ilustracije za pojedine časopise i realizovao nekoliko murala na javnim zgradama u Beogradu i Višegradu, a veliki broj njegovih radova nalazi se u privatnim kolekcijama u zemlji i inostranstvu. Član je ULUPUDS-a, živi u Beogradu.

 

Ostavi komentar

Vaš komentar će biti proveren pre objavljivanja