event_note Izložba
19.02.2019 - 24.02.2019 access_time 13.00

Izložba „Naša istorija, naša sećanja“ od 19. februara u klubu „Tribina mladih“

location_on Tribina mladih
event_note Izložba
19.02.2019 - 24.02.2019 access_time 13.00

Izložba „Naša istorija, naša sećanja“ od 19. februara u klubu „Tribina mladih“

location_on Tribina mladih

Izložba „Naša istorija, naša sećanja“ biće otvorena u utorak, 19. februara, u 13 časova u klubu „Tribina mladih“ Kulturnog centra Novog Sada i trajaće do nedelje, 24. februara.

 

 

Nakon što je proputovala Južnu i Centralnu Srbiju, prateći napredovanje Istočne armije u jesen 1918, putujuća izložba „Naša istorija, naša sećanja“, posvećena i danas živim uspomenama na solidarnost srpskih i francuskih vojnika i civila u Prvom svetskom ratu, biće predstavljena i novosadskoj publici, nudeći intimne, porodične vizije skrivene pod velom „istorije“, prečesto zaboravljene u obeležavanjima jubileja velikih svetskih zbivanja.

Protekao je jedan vek otkako je proboj Solunskog fronta omogućio savezničkim trupama Istočne armije napredovanje ka Dunavu i Jadranu, kao i oslobađanje Srbije, teško stradale u ratu.

Sećanja na oslobađanje Srbije napredovanjem Istočne armije, s francuskim i srpskim trupama u prvim redovima, ostaju u srcu zajedničkog nasleđa, koje čuvaju mnogi gradovi u Srbiji.

I nakon sto godina, mnogo je porodica u Srbiji koje neguju uspomenu na one koji su se borili za slobodu, na frontu ili u pozadini. Brojne su priče koje svedoče o posebnoj solidarnosti francuskih i srpskih civila i vojnika u to ratno doba.

Ova izložba vraća nas u te istorijske dane i donosi svedočanstva građana Srbije koji su se odazvali pozivu Francukog instituta u Srbiji i pristali da podele priče i uspomene čuvane u njihovim porodicama kroz generacije. Svedočanstva su prikupljana od marta do juna 1918, a mnoga od njih uvrštena su u ovu izložbu.

U okviru izložbe, 19. februara u 19 časova u bioskopskoj sali Kulturnog centra Novog Sada, biće prikazan i dokumentarni film „Istočni front, zaboravljeni front (1915-1919)“, koji na svetlost dana iznosi mnoštvo restaurisanih video zapisa nastalih tokom Prvog svetskog rata, a čuvanih u arhivama Ministarstva odbrane Republike Francuske.

Izložbu je realizovao Francuski institut u Srbiji, uz podršku Mission du centenaire (Pariz) i Schneider Electric Srbija, u saradnji sa gradskim upravama, arhivima i muzejima gradova Beograd, Kladovo, Knjaževac, Leskovac, Negotin, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje, Zaječar i stručnim saradnicima: dr Stanislav Sretenović, istoričar, (savetnik i autor istorijskih tekstova za izložbu) i dr Aleksandra Mirić, arhitekta-konzervator (savetnica za projekat prikupljanja i priređivanja svedočanstava građana).

Ostavi komentar

Vaš komentar će biti proveren pre objavljivanja