event_note Изложба
19.02.2019 - 24.02.2019 access_time 13.00

Изложба „Наша историја, наша сећања“ од 19. фебруара у клубу „Трибина младих“

location_on Трибина младих
event_note Изложба
19.02.2019 - 24.02.2019 access_time 13.00

Изложба „Наша историја, наша сећања“ од 19. фебруара у клубу „Трибина младих“

location_on Трибина младих

Изложба „Наша историја, наша сећања“ биће отворена у уторак, 19. фебруара, у 13 часова у клубу „Трибина младих“ Културног центра Новог Сада и трајаће до недеље, 24. фебруара.

 

 

Након што је пропутовала Јужну и Централну Србију, пратећи напредовање Источне армије у јесен 1918, путујућа изложба „Наша историја, наша сећања“, посвећена и данас живим успоменама на солидарност српских и француских војника и цивила у Првом светском рату, биће представљена и новосадској публици, нудећи интимне, породичне визије скривене под велом „историје“, пречесто заборављене у обележавањима јубилеја великих светских збивања.

Протекао је један век откако је пробој Солунског фронта омогућио савезничким трупама Источне армије напредовање ка Дунаву и Јадрану, као и ослобађање Србије, тешко страдале у рату.

Сећања на ослобађање Србије напредовањем Источне армије, с француским и српским трупама у првим редовима, остају у срцу заједничког наслеђа, које чувају многи градови у Србији.

И након сто година, много је породица у Србији које негују успомену на оне који су се борили за слободу, на фронту или у позадини. Бројне су приче које сведоче о посебној солидарности француских и српских цивила и војника у то ратно доба.

Ова изложба враћа нас у те историјске дане и доноси сведочанства грађана Србије који су се одазвали позиву Француког института у Србији и пристали да поделе приче и успомене чуване у њиховим породицама кроз генерације. Сведочанства су прикупљана од марта до јуна 1918, а многа од њих уврштена су у ову изложбу.

У оквиру изложбе, 19. фебруара у 19 часова у биоскопској сали Културног центра Новог Сада, биће приказан и документарни филм „Источни фронт, заборављени фронт (1915-1919)“, који на светлост дана износи мноштво рестаурисаних видео записа насталих током Првог светског рата, а чуваних у архивама Министарства одбране Републике Француске.

Изложбу је реализовао Француски институт у Србији, уз подршку Mission du centenaire (Париз) и Schneider Electric Srbija, у сарадњи са градским управама, архивима и музејима градова Београд, Кладово, Књажевац, Лесковац, Неготин, Ниш, Пирот, Прокупље, Врање, Зајечар и стручним сарадницима: др Станислав Сретеновић, историчар, (саветник и аутор историјских текстова за изложбу) и др Александра Мирић, архитекта-конзерватор (саветница за пројекат прикупљања и приређивања сведочанстава грађана).

Остави коментар

Ваш коментар ће бити проверен пре објављивања