event_note Изложба
23.10.2017 - 04.11.2017 access_time 20:00

Изложба Мирјане Панчић „Отисак тренутка – тренутак у отиску“ до 4. новембра у Малом ликовном салону

location_on Мали ликовни салон
event_note Изложба
23.10.2017 - 04.11.2017 access_time 20:00

Изложба Мирјане Панчић „Отисак тренутка – тренутак у отиску“ до 4. новембра у Малом ликовном салону

location_on Мали ликовни салон

Изложба Мирјане Панчић „Отисак тренутка – тренутак у отиску“ отворена је 23. oктoбра у 20 часова у Малом ликовном салону Културног центра Новог Сада. Изложбу можете погледати до 4. новембра 2017.

О изложби

„Уживање у стваралачком процесу и лични развој на путу аутентичности довели су Мирјану Панчић до технике и технологије монотипије, која јој је омогућила слободу стварања упркос матрици или клишеу у основи ове технике. Графика у једном отиску, уникатна графика, која свој физички настанак дугује графичким техникама, а непоновљивост слободи сликарског чина, потпуно се уклопила у Мирјанин темперамент и истраживачки дух. Особеност ове технике и могућност да се кроз креативни чин истакне драматична и сигурна цртачка линија као и иновативан колористички приступ води нас кроз богатство апстрактне слике са вешто бираним слојевима различитих структура. Овај циклус уникатних отисака богатог ликовног садржаја неспорно нам потврђује да ауторка влада композицијом, чак и при проласку кроз замке неизвесности или случајности, својственим монотипији.
У почетку, кроз експериментални приступ овом медију, а током рада трагајући изван оквира уобичајеног, Мирјана је створила колекцију која представља заокружено ликовно размишљање али не и коначно. Кроз визуру доживљаја света око себе и стално ослушкивање унутарњег стваралачког пулсирања, ауторка нам указује на чињеницу да се неће дуго задржати на овој техници, стога наслућујемо следећи корак ка новим истраживањима и комбинацијама медијских и стилских одредница.
Мирјана Панчић улаже себе и своју даровитост у сваки детаљ ових отисака као радост постојања и не престаје да нас задивљује својим радовима изазивајући знатижељу да проникнемо у комплексне, али у исто време и једноставне представе. Односно, оне су резултат како промишљеног, тако и спонтаног унутарњег доживљаја. Сагледавајући актуелну поставку, можемо закључити да је ауторка у пуном стваралачком замаху, који ће отворити путеве нове слободе у изражавању, само њој својственом и очекиваном.“

 

Јелена Тишма
Академски графичар, ликовни педагог

 

О аутору

Мирјана Панчић рођена 1950. год. у Зрењанину. До данас је имала четири самосталне изложбе и више заједничких. Од 2008. члан УЛС-а Новог Сада. Живи и ради у Новом Саду.

Остави коментар

Ваш коментар ће бити проверен пре објављивања