event_note Изложба
20.05.2019 - 31.05.2019 access_time 19:30

Изложба „Линије и транспаренце“ ауторке Милене Грегорчич од 20. маја у Малом ликовном салону

location_on Мали ликовни салон
event_note Изложба
20.05.2019 - 31.05.2019 access_time 19:30

Изложба „Линије и транспаренце“ ауторке Милене Грегорчич од 20. маја у Малом ликовном салону

location_on Мали ликовни салон

У оквиру 5. међународног уметничког симпозијума АРТ ЛИНКС самостална изложба „Линије и транспаренце“ ауторке Милене Грегорчич биће отворена у понедељак, 20. маја у 19:30 у Малом ликовном салону КЦНС и трајаће до 31. маја.

Академска сликарка Милена Грегорчич је ауторка која је у уметности посвећена апстракцији, преко које се слободно ликовно изражава у оквиру задатог стваралачког пута, са посебним интересовањем које лежи у трагању за уметничким решењима зачудних простора и димензија.

Везу између изгледа, присутности и суштине слике чини само транспарентна глатка фолија, необична сликарска подлога на којој се нижу и преплићу изузетно дугачке линије, ликовне површине које су често дуже од десет метара, представљају поље из којег израњају немиметички догађаји. Ауторка чији се уметнички свет састоји од богатства пуних и прозирних линија, пред нас ставља својеврстан концептуални пејзаж космичких димензија, који залазе у простор и творе тродимензионално тело слика на валовитој ликовној површини. На стваралачком путу, ауторка нас води са собом у наш сопствени космички безмерни свет универзума по којем шири, попут паука тка фину мрежу, и преплиће хоризонте за медитацију. Њен рад непрекидно прати решавање задатих уметничких проблема и у поље ликовне уметности уводи начело свеприсутности и космичког поретка које произилази из бесконачности и које носимо у себи. Стреми вечитом трагању и промишљању дуалности, како у животу тако и у уметничком делу, које се качи и поставља у простору тако да има два лица, што се може схватити као две стране медаље. Она нема узор, већ самостално корача самотним сликарским путем на којем сама поставља нове изазове и нове циљеве, којима се, због перфекционизма у раду, никада не види крај, а који се увек јављају као нови. Суштину и основу њених ликовних површина представља кондензација уметничког дела и борба између светлости, благо замагљене провидности и готово бесконачне линије, чиме се ствара илузија хомогености.

Племенити медитативни пејзаж је комплексан и сведен на најнужније, и све делује некако као да би ауторка да изађе из кавеза отете слободе. У њеном раду нема спекулативних ставова нити трендовског усмерења, него се пред нама на ликовној површини отварају нова размишљања, уз присуство ауторкиног вечног трагања за одговором на питање: „Како осмислити овај свет?” (Олга Бутинар Чех, проф. историје уметности)

Милена Грегорчич рођена је у Љубљани 1952. године. Дипломирала је на Академији ликовних уметности у Љубљани на Одсеку за сликарство (1976). Постдипломске студије наставила је на Академији ликовних уметности у Љубљани на студијама графике, где је магистрирала (1978). Бави се сликањем, графиком и дизајном. Излагала је на великом броју самосталних и групних изложби у земљи и иностранству. За свој рад примила је 24 националне и међународне награде и признања. Од 1976. чланица је Удружења ликовних уметника Љубљане у Удружењу словенских ликовних уметника. Живи и ради у Љубљани.

Остави коментар

Ваш коментар ће бити проверен пре објављивања