event_note Изложба
21.03.2022 - 19.04.2022 access_time

Изложба Ликовног салона „30×30” од 21. марта у клубу „Трибина младих“

location_on Трибина младих
event_note Изложба
21.03.2022 - 19.04.2022 access_time

Изложба Ликовног салона „30×30” од 21. марта у клубу „Трибина младих“

location_on Трибина младих

Изложба Ликовног салона „30×30” биће отворена 21. марта у клубу „Трибина младих“ Културног центра Новог Сада и моћи ће да се погледа до 19. априла уз прописане мере заштите.

 

16. Изложба Ликовног салона 30×30, Културног центра Зрењанина

УСПЕЛА-НЕУСПЕЛА ЦИВИЛИЗАЦИЈА

 

Културни центар Зрењанина и аутор пројекта мр Милутин Мићић организовали су 2021. конкурс за 16. Ликовни салон 30х30. Поред слободних решења, ове године, аутори се представљају са једним радом на слободну тему или са темом-задатком: УСПЕЛА-НЕУСПЕЛА ЦИВИЛИЗАЦИЈА.

Аутори су конкурисали са једним радом, дводимензионалним и тродимензионалним у свим техникама и дисциплинама. Једино ограничење је било  да дводимензионални радови морају бити формата 30 са 30 центиметара. Код тродимензионалних радова једна димензија треба да буде 30 центиметара, а остале две не смеју да буду веће од 30 центиметара. Представиће се 195 одабраних радова аутора из Србије, Хрватске, Републике Српске, Босне и Херцеговине, Црне Горе, Словеније и Италије.

 

 

УСПЕЛА-НЕУСПЕЛА ЦИВИЛИЗАЦИЈА

Каква је наша савременост, докле је догурала цивилизација? Неуспела цивилизација квари људе. Желе моћ, желе да владају другима.

Да ли савремену цивилизацију одређује виши степен солидарности и емпатије? Иде ли путем разумевања и унапређења живота? Ствара ли услове да људи живе складно у заједници ? Или су то услови који рађају непријатељства?

Како је локално како глобално? Шта смо то урадили да глобално тонемо и да тај пад прети свим нашим цивилизацијама?

Губе ли велесиле своју веродостојност? Како је могуће да интелект напредује а да је ратова све више? Како се манипулише људима? Препознајеш ли погубне последице по планету?

Које су методе осмислили да не умемо да се одупремо све већем наоружању, еколошким и здравственим претњама? Зашто не постоји глобална солидарност?

Зар не умемо да створимо свет без ратова и несреће? Мислиш ли о идеалном стању заједнице?

Како су онемогућили одвијање живота према истини, здравом разуму и снаги ума? Колико су успешни?

Како ти је кад видиш да је моћ заснована на насиљу? И кад ствара различите видове скривене диктатуре? Шта можеш да предузмеш кад се моћ шири у све сфере људског живота:  културни, уметнички и лични породични живот?

Стрепиш ли за будућност? Куда иде ова цивилизација?

Ово проблемско промишљање отвара све аспекте нашег односа према стварности, како локално тако и глобално.

Аутори су могли ова питања да отворе на свој начин и кроз свој ликовни став га одреде.

Жири у саставу Ана Станар, историчарка уметности, мр Вукашин Миловић, вајар и мр Милутин Мићић, академски сликар одабрао је радове аутора за излагање на овогодишњем салону и доделио три награде.

Прва награда: Милана Лана Пауновић (Рајшић),

Друга награда: Ненад Вацић,

Трећа награда: Зоран Л. Пантелић.

Остави коментар

Ваш коментар ће бити проверен пре објављивања