event_note Изложба
04.01.2022 - 17.01.2022 access_time 17.00

Изложба концептуалног накита „Једно лице и цртице“ Тамарe Зечевић од 4. јануара у Ликовном салону КЦНС

location_on Ликовни салон КЦНС
event_note Изложба
04.01.2022 - 17.01.2022 access_time 17.00

Изложба концептуалног накита „Једно лице и цртице“ Тамарe Зечевић од 4. јануара у Ликовном салону КЦНС

location_on Ликовни салон КЦНС

Изложба концептуалног накита „Једно лице и цртице“ Тамарe Зечевић биће отворенa 4. јануара у Ликовном салону Културног центра Новог Сада и уз прописане мере заштите моћи ће да се погледа до 17. јануара.

Изложба концептуалног накита „Једно лице и цртице“

Једно лице и цртице је самостални уметнички пројекат концептуалног накита. Иако у свету постоји од шездесетих година XX века, уметничка форма коју представљам недовољно је позната на простору Балкана. Оно по чему се овај накит издваја је то што он обједињује уметнички концепт у виду писане речи и сам рад. Корелација уметничког концепта и рада, у овом случају два неодвојива дела целине, готово увек превагне у корист концепта тако да он диктира све важне елементе самог рада, чак до те мере да може обесмислити основне и најчешће перципиране елементе накита у традиционалном смислу (естетско и функционално). Црта, односно линија, основни је ликовни елемент у ликовним уметностима. Црта се, поред тога што постоји у ликовној уметности (изведена на некој подлози или у материјалу), у књижевности дефинише као краће прозно дело које описује један догађај. У пројекту Једно лице и цртице поред преиспитивања момента преплитања црте у ликовном и књижевном смислу, преиспитујем и преплитање маште и стварности, прошлости и садашњости, личног и општег тренутка. Цртице говоре о мом детињству и импресијама које су имале пресудни утицај на мој садашњи живот, о значају вредности материјалног и нематеријалног, страховима и храбрости, преипитивању сопственог женског бића, будућности и прошлости. За изражавање у пољу концептуалног накита определила сам се пре скоро десет година јер сам препознала могућност да објединим своје две потребе, за писањем и вајањем. Ова форма уметности ми је пружила могућност да своје мисли, личне ставове и осећања о свакодневним догађајима света у ком живим и о свету у ком живим „записујем” двојако, као цртице у књижевном и ликовном смислу. Текстови су писани у периоду од 2010. до 2021. године и говоре о моментима из мог личног живота. Радови (пристекли из текстова) су настали у период од 2017. до 2021. године и изведени су у сребру, бакру, месингу, бронзи, дрвету, текстилу, папиру, клириту, традиционалним техникама обраде метала, дрвета и другим техникама.”

 

Тамара Зечевић, самостални уметник-вајар, члан је Not Only Decoration удружења уметника концептуалног и савременог накита из Аустрије, Precious Collective удружења уметника концептуалног накита Велике Британије и вајарске секције УЛУПУДС-а. Од 2011. године одржала је осам самосталних изложби и учествовала на четрдесет и шест групних жирираних изложби у више градова Србије али и у Швајцарској, Немачкој, Пољској, Финској, Француској, Холандији и Мађарској… Учествовала је на више интернационалних уметничких пројеката. Држи радионице и предавања из области концептуалног и савременог уметничког накита, дизајна и техника израде накита.

Сарадници на пројекту Једно лице и цртице:

уредница: Љиљана М. Симић
лектор: проф. Александра Дракулић
глумица: Ирена Тепшић
аутор видео-рада Трчање за културом: Радиша Никодијевић

Остави коментар

Ваш коментар ће бити проверен пре објављивања