event_note Izložba
25.05.2014 - 09.06.2014 access_time 19 sati

Retrospektivna izložba kaligrafskih radova Svetozara Pajića Dijaka, „Dug precima, zalog potomcima“

location_on Tribina mladih
event_note Izložba
25.05.2014 - 09.06.2014 access_time 19 sati

Retrospektivna izložba kaligrafskih radova Svetozara Pajića Dijaka, „Dug precima, zalog potomcima“

location_on Tribina mladih

RAD SVETOZARA PAJIĆA DIJAKA

Veliki višegodišnji prepisivački podvig Svetozara Pajića Dijaka doneo je pred nas čudesna rukopisana dela. Preneta veštom i blagoslovenom Pajićevom rukom, ova dela kao spomenici, prenose na nas duhovno bogatstvo, čistotu i mir srpskih manastira u kojima su danonoćno stvarana. Na svemu tome treba da smo Svetozaru Pajiću Dijaku beskrajno zahvalni.

Svetozar Pajić rođen je 1955. godine u Novom Sadu. Od najranijih dana svoju kreativnost i sklonost ka tehnici i umetnosti izražavao je u avio-modelarstvu, brodo-modelarstvu, fotografiji, vajanju, slikanju, dizajnu, kaligrafiji… Radio je u novosadskoj štampariji „Forum“ i slovenačkoj „Iskri“. Nakon toga, posvetio se u potpunosti umetnosti.

Od 1992. godine do danas nastala su dva značajna ciklusa u kojima se Pajić iskazao kao izuzetna i kompleksna ličnost. Prvi ciklus je posvetio slikanju ambijentalnih motiva vojvođanskih gradova i rodnog Novog Sada, u kombinovanoj akva-tuš tehnici. Usledio je niz zapaženih izložbi.

Drugi ciklus Pajić započinje 1998. godine otkrivanjem i izučavanjem srednjovekovne rukopisne baštine u riznici manastira Hilandar. Zadivljen tom lepotom o kojoj se veoma malo govori, a još manje zna, kreće u težak prepisivački poduhvat na način starih prepisivača (dijaka). Sa nadahnućem nastavlja sa rukopisanjem 40 najlepših stranica Četvorojevanđelja, najpre na patiniranoj hartiji, a zatim i na pergamentu.

Njegovim stvaralačkim radom ponovo imamo rukopisana srednjovekovna duhovna dela koja su izvučena iz vekovnog zaborava i dostupna pogledima i divljenju savremenom čoveku. Cilj svih napora Svetozara Pajića je da prikaže svom narodu sopstvenu kulturu pismenosti i nenadmašnu lepotu srednjevekovnih srpskih minijatura.

Posle 2000. godine Svetozar Pajić sve velike postove provodi u manastiru Sopoćani gde je na 22 pergamenta prepisao prvu knjigu Otkrovenje (apokalipsis) Jovana bogoslova na savremenom srpskom jeziku a stilom ranog srednjeg veka. Posle toga nastao je i prepis Karejski tipik Svetog Save. Veličanstveni Dušanov zakonik, koji je je na 80 strana oglašen leta Gospodnjeg 1354. godine na praznik Vaznesenja Gospodnjeg meseca maja 21. dana, Svetozar je prepisao tri puta.

U proteklom vremenu Svetozar Pajić Dijak je ostavio dela trajne vrednosti i kroz opuse prikaza najvećih srpskih svetinja: Manastira Hilandar, manastira Fruške gore i manastira Kosova i Metohije.

Osim ličnog stvaralaštva, ovaj umetnik uz blagoslov svoju prepisivačku veštinu već godinama nesebično prenosi monasima i monahinjama u tišini mnogih naših manastira. A od 2009. godine sarađuje sa Udruženjem vojvođanskih učitelja u misiji širenja lepog pisanja (kaligrafije) među učenicima i nastavnicima osnovnih i srednjih škola. Na tom putu već je ostavljen vidljiv trag širom Srbije.

2012. godine Svetozar Pajić Dijak je postao je član ULUPUDS.

Svetozar Pajić Dijak imao (od 2001. godine do danas) više od 40 samostalnih i više kolektivnih izložbi.

Od 28. februara do 5. marta 2013. godine samostalna izložba na 18. Međunarodnoj izložbi ART EXPO – NS sajam na kojoj prvi put na svetlost dana iznosi pergamentne listove prepisa „Miroslavljevog jevanđelja“.

A dalje, u svom novosadskom ateljeu i u samotnim manastirskim ćelijama, u miru molitve, za buduća pokolenja beleži, prepisuje, stvara… Imajući u vidu veličinu i značaj ovog podviga, Svetozar Pajić Dijak se delima koja su pred nama odužuje, odaje počast, našim precima i ostavlja trajni zalog našim potomcima.

 

Vera Stojšić-Gašparovski

 

 

 

 

Ostavi komentar

Vaš komentar će biti proveren pre objavljivanja