event_note Izložba
08.09.2020 - 18.09.2020 access_time 8.00

Izložba „Iskustvo materijalnog tela“ Veroljuba Naumovića od 8. septembra u Malom likovnom salonu

location_on Mali likovni salon
event_note Izložba
08.09.2020 - 18.09.2020 access_time 8.00

Izložba „Iskustvo materijalnog tela“ Veroljuba Naumovića od 8. septembra u Malom likovnom salonu

location_on Mali likovni salon

Izložba „Iskustvo materijalnog tela“ Veroljuba Naumovića, u okviru selekcije SRBIJA + (Dunavski dijalozi 2020) moći će da se pogleda od 8. do 18. septembra u Malom likovnom salonu Kulturnog centra Novog Sada, uz propisane mere zaštite, ili na linku Virtuelne galerije likovnog programa.

Serija „Iskustvo materijalnog tela“ se bavi ontologijom ljudskog tela kao objekta i samog umetničkog dela kao objekta. Naime, telo je objekat u kojem se nalazi subjekat i sa kojim se on u izvesnoj meri identifikuje. Radovi istovremeno naglašavaju materijalnost samog tela, ali i subjektivnost sa kojom ga posmatramo. Skulpture iz serije posmatrača suočavaju se sa hiperrealnim telima i njihovim fragmentima kao delovima apstraktnih kompozicija naglašene materijalnosti. Funkcija tela u ovim kompozicijama nije direktno retorična ili semiotična, ona su prevashodno ono što jesu – lutke od silikona, u naličju ljudi. Ostali prisutni materijali prate istu logiku: beton je upravo beton. Deleći prostor sa posmatračem, skulpture ga postavljaju u direktan, visceralan odnos. Tek kroz taj odnos beton prelazi u ideju betona. Tek mu lično iskustvo posmatrača, autentično iskustvo, daje značenje unutar konteksta i time ga upotpunjuje. Različite ličnosti – različita iskustva.

Veroljub Naumović rođen je 1990. godine u Novom Sadu. Magistrirao je umetničku skulpturu na Akademiji umetnosti Univerziteta u Novom Sadu u klasi prof. Nikole Macure. Istražuje načine na koje umetnost stvara iskustvo i načine na koje ta iskustva utiču na pojedinca. Trenutno je ovo istraživanje usmereno na odnos čoveka prema sopstvenom telu. Počev od 2015. godine učestvovao je na brojnim domaćim i međunarodnim grupnim izložbama i festivalima, poput izložbe „Trag“ u KC Galerija Kuća Vojnovića u Inđiji, projekta „Crna kutija“ na festivalu Mikser u Beogradu, međunarodne izložbe studentske terakote „Prva zemlja“, u KC Fabrika u Novom Sadu. Takođe, autor je tri samostalne emisije: „Deindividuacija // metode i tehnike“ u galeriji „Hol“ u Novom Sadu, „Deindividuacija“ u galeriji SULUV, u Novom Sadu i „Doživite materijalno telo“ u galeriji „Hol”.

Ostavi komentar

Vaš komentar će biti proveren pre objavljivanja