event_note Изложба
08.09.2020 - 18.09.2020 access_time 8.00

Изложба „Искуство материјалног тела“ Верољуба Наумовића од 8. септембра у Малом ликовном салону

location_on Мали ликовни салон
event_note Изложба
08.09.2020 - 18.09.2020 access_time 8.00

Изложба „Искуство материјалног тела“ Верољуба Наумовића од 8. септембра у Малом ликовном салону

location_on Мали ликовни салон

Изложба „Искуство материјалног тела“ Верољуба Наумовића, у оквиру селекције СРБИЈА + (Дунавски дијалози 2020) моћи ће да се погледа од 8. до 18. септембра у Малом ликовном салону Културног центра Новог Сада, уз прописане мере заштите, или на линку Виртуелне галерије ликовног програма.

Серија „Искуство материјалног тела“ се бави онтологијом људског тела као објекта и самог уметничког дела као објекта. Наиме, тело је објекат у којем се налази субјекат и са којим се он у извесној мери идентификује. Радови истовремено наглашавају материјалност самог тела, али и субјективност са којом га посматрамо. Скулптуре из серије посматрача суочавају се са хиперреалним телима и њиховим фрагментима као деловима апстрактних композиција наглашене материјалности. Функција тела у овим композицијама није директно реторична или семиотична, она су превасходно оно што јесу – лутке од силикона, у наличју људи. Остали присутни материјали прате исту логику: бетон је управо бетон. Делећи простор са посматрачем, скулптуре га постављају у директан, висцералан однос. Тек кроз тај однос бетон прелази у идеју бетона. Тек му лично искуство посматрача, аутентично искуство, даје значење унутар контекста и тиме га употпуњује. Различите личности – различита искуства.

Верољуб Наумовић рођен је 1990. године у Новом Саду. Магистрирао је уметничку скулптуру на Академији уметности Универзитета у Новом Саду у класи проф. Николе Мацуре. Истражује начине на које уметност ствара искуство и начине на које та искуства утичу на појединца. Тренутно је ово истраживање усмерено на однос човека према сопственом телу. Почев од 2015. године учествовао је на бројним домаћим и међународним групним изложбама и фестивалима, попут изложбе „Траг“ у КЦ Галерија Кућа Војновића у Инђији, пројекта „Црна кутија“ на фестивалу Миксер у Београду, међународне изложбе студентске теракоте „Прва земља“, у КЦ Фабрика у Новом Саду. Такође, аутор је три самосталне емисије: „Деиндивидуација // методе и технике“ у галерији „Хол“ у Новом Саду, „Деиндивидуација“ у галерији СУЛУВ, у Новом Саду и „Доживите материјално тело“ у галерији „Хол”.

Остави коментар

Ваш коментар ће бити проверен пре објављивања