event_note Izložba
10.01.2022 - 17.01.2022 access_time 14.00

Izložba ikona likovne kolonije sveštenomučenika Rafaila Momčilovića od 10. januara u klubu „Tribina mladih“

location_on Tribina mladih
event_note Izložba
10.01.2022 - 17.01.2022 access_time 14.00

Izložba ikona likovne kolonije sveštenomučenika Rafaila Momčilovića od 10. januara u klubu „Tribina mladih“

location_on Tribina mladih

Izložba ikona likovne kolonije sveštenomučenika Rafaila Momčilovića biće otvorena 10. januara u 14 časova u klubu „Tribina mladih“ Kulturnog centra Novog Sada i moći će da se pogleda do 17. januara uz propisane mere zaštite. 

 

 

Doprinos kulturi

„Slikarske kolonije kod nas traju odavno. Prvu je, pre više od jednog veka, tačnije 1905, upriličila znamenita Nadežda Petrović u Sićevu, omanjem mestu pokraj Niša, koje je ubeleženo u kulturnu mapu Srbije. Od tada je sličnih sastajanja bilo nebrojeno. Odlikovala su se različitim konceptima i vrednosnim nivoima, prevashodno tekuće prakse.
Broju retkih, koja se oslanja na prestižne uzore domaće tradicije, treba pripisati sazive u Deronjama, što dugo i uspešno traju. Oni okupljaju renomirane stvaraoce koji pripadaju širem generacijskom krugu, počev od mlađih što tek stupaju u likovni život, preko srednje, koja nalazi ili je našla mesto na umetničkoj sceni, do starijih, utemeljenih u tokovima novijeg slikarstva.
Likovna kolonija u Deronjama je posvećena sveštenomučeniku Rafailu Momčiloviću, čiji se život u njemu začeo. Uporedo s monaškim pozivom, u školi Kirila Kutlika je (zajedno s Nadeždom Petrović) stekao prvo, a nešto kasnije uzorno slikarsko obrazovanje. Živopisao je ikone, portrete savremenika, žanr scene i motive iz okruženja, čime je obogatio domaću umetnost.
Dosadašnji učinioci susreta u Deronjama pokazali su visok stepen izvođačke veštine. Nastojali su da svetiteljski obraz prikažu u najboljem svetlu, da ga priušte posmatraču i udenu ga u njegovu svest. Uloga ikone se time odvija na razmeđi ovozemaljskog vidljivog i onozemaljskog nevidljivog sveta, uzdignutog na ravan duhovnih dopiraja.
Potreba za ikonom nije iščezla. Naprotiv, ona i nadalje opstaje kao važan činilac vere i pažnje njenih idolopoklonika.
Na najbolji način to pokazuje ova smotra zaloga likovnih susreta u Deronjama, koji su iznedrili zamašan broj dela, raznoliko ispričanih, stilski profilisanih iskaza. Ona svedoče o sledu značajnih postignuća, čiji učinak trudom osobnog zalaganja pojedinaca traje na dobrobit srpske kulture.”

                    Zdravko Vučinić

 

Ostavi komentar

Vaš komentar će biti proveren pre objavljivanja