event_note Изложба
10.01.2022 - 17.01.2022 access_time 14.00

Изложба икона ликовне колоније свештеномученика Рафаила Момчиловића од 10. јануара у клубу „Трибина младих“

location_on Трибина младих
event_note Изложба
10.01.2022 - 17.01.2022 access_time 14.00

Изложба икона ликовне колоније свештеномученика Рафаила Момчиловића од 10. јануара у клубу „Трибина младих“

location_on Трибина младих

Изложба икона ликовне колоније свештеномученика Рафаила Момчиловића биће отворена 10. јануара у 14 часова у клубу „Трибина младих“ Културног центра Новог Сада и моћи ће да се погледа до 17. јануара уз прописане мере заштите. 

 

 

Допринос култури

„Сликарске колоније код нас трају одавно. Прву је, пре више од једног века, тачније 1905, уприличила знаменита Надежда Петровић у Сићеву, омањем месту покрај Ниша, које је убележено у културну мапу Србије. Од тада је сличних састајања било небројено. Одликовала су се различитим концептима и вредносним нивоима, превасходно текуће праксе.
Броју ретких, која се ослања на престижне узоре домаће традиције, треба приписати сазиве у Дероњама, што дуго и успешно трају. Они окупљају реномиране ствараоце који припадају ширем генерацијском кругу, почев од млађих што тек ступају у ликовни живот, преко средње, која налази или је нашла место на уметничкој сцени, до старијих, утемељених у токовима новијег сликарства.
Ликовна колонија у Дероњама је посвећена свештеномученику Рафаилу Момчиловићу, чији се живот у њему зачео. Упоредо с монашким позивом, у школи Кирила Кутлика је (заједно с Надеждом Петровић) стекао прво, а нешто касније узорно сликарско образовање. Живописао је иконе, портрете савременика, жанр сцене и мотиве из окружења, чиме је обогатио домаћу уметност.
Досадашњи учиниоци сусрета у Дероњама показали су висок степен извођачке вештине. Настојали су да светитељски образ прикажу у најбољем светлу, да га приуште посматрачу и удену га у његову свест. Улога иконе се тиме одвија на размеђи овоземаљског видљивог и оноземаљског невидљивог света, уздигнутог на раван духовних допираја.
Потреба за иконом није ишчезла. Напротив, она и надаље опстаје као важан чинилац вере и пажње њених идолопоклоника.
На најбољи начин то показује ова смотра залога ликовних сусрета у Дероњама, који су изнедрили замашан број дела, разнолико испричаних, стилски профилисаних исказа. Она сведоче о следу значајних постигнућа, чији учинак трудом особног залагања појединаца траје на добробит српске културе.”

                    Здравко Вучинић

 

Остави коментар

Ваш коментар ће бити проверен пре објављивања