event_note Изложба
19.10.2021 - 01.11.2021 access_time 18:00

Изложба групе аутора „АртЛинк колекција Градови-/фестивали, уметници” од 19. октобра у клубу „Трибина младих”

location_on Трибина младих
event_note Изложба
19.10.2021 - 01.11.2021 access_time 18:00

Изложба групе аутора „АртЛинк колекција Градови-/фестивали, уметници” од 19. октобра у клубу „Трибина младих”

location_on Трибина младих

Изложба уметничке колекције асоцијације АртЛинк под називом Градови-/фестивали, уметници биће представљена од 19. октобра до 1. новембра 2021. године у Културном центру Новог Сада. Радови групе аутора наших познатих сликара, уметника средње и млађе генерације приказани на новосадској „Трибини младих” наставак су иницијативе Уметници за уметнике којом АртЛинк спаја уметнике различитих области и генерација из Србије и региона. Изложбу ће свечано отворити виолинисткиња Лана Зорјан.

                               

„Кроз ову платформу, одабрани уметници и њихова дела биће представљени професионалној и широкој публици и као део европске платформе Градови-фестивали, уметници коју АртЛинк развија с неколико европских градова и фестивала као контакт тачка за Србију и регион.

У ово веома несигурно време, у коме су уметност и уметници дубоко погођени последицама пандемије јер нису у могућности да свој рад представе и да успоставе комуникацију са публиком на начин на који су то раније чинили, АртЛинк креира нову платформу и фонд Уметници за уметнике”, рекла је уметничка директорка и оснивач АртЛинк асоцијације, пијанисткиња Јованка Вишекруна Јанковић.

„Мисија сваког стваралаштва је да буди емоцију узвишеног, али и да оставља траг о времену, о тренутку када настаје. О нашем времену и вртоглавим процесима, неким будућим људима сведочиће дела која настају данас. Не само дела, већ и настојања да уметници једни другима пруже руку и о(п)стану као братство стваралаштва.

Одабир ликовних стваралаца је био по позиву, од најпознатијих признатих наших сликара, до нове генерације – међу њима су аутори достојни ликовне енциклопедије попут Данице Басте и Мариа Ђиковића, затим поетичар имагинације Будимир Димитријевић, уметнице апстрактног израза Зорица Обрадовић Лончар и Ивана Мартић, као и њихове млађе колегинице Уна Новосел, Анђела Ристић и Кристина Зечевић, сликарка флоралних мотива јаког симболичког израза Марија Здравковић, као и луцидни карикатуристи и коментатори наше стварности Марија Докмановић и Јакша Влаховић”, написала је у каталогу изложбе Емина Ћирић, историчар уметности и новинар.

Изложба је хуманитарног карактера, продајна, и има за циљ уметничку подршку уметницима. Од продаје слика део новца иде у фонд АртЛинк асоцијације која подржава младе музичке таленте и визуелне уметнике.

 

                                                             

Остави коментар

Ваш коментар ће бити проверен пре објављивања