event_note Изложба
25.07.2018 - 07.08.2018 access_time 19.00

Изложба графика Славка Луковића од 25. јула у Клубу „Трибина младих“ КЦНС-а

location_on Трибина младих
event_note Изложба
25.07.2018 - 07.08.2018 access_time 19.00

Изложба графика Славка Луковића од 25. јула у Клубу „Трибина младих“ КЦНС-а

location_on Трибина младих

Изложба графика Славка Луковића биће отворена у среду, 25. јула у 19 часова у Клубу „Трибина младих“ Културног центра Новог Сада. Изложба ће трајати до 07. августа.

 

Концепт рада:

Без намере да своје графике нужно сврстам у одређени правац, већи део овог циклуса могао бих да окарактеришем као асоцијативни предео. Моји радови су  садржајем сродни делима Стојана Ћелића и других сликара српског модернизма, који су у другој половини прошлог века стварали пејзаже као аутономне студије облика, на које сам се иначе и угледао. При том, идем ка томе да моји предели буду блиски визији модерног пејзажа. Најшире посматрано, моје графике могу поделити у три групе – пејзаже аморфних облика, пејзаже изразито геометризованих контура и пејзаже сведене на понављање одређеног знака. На чисте, равномерно обојене површине, повремено наносим изразито цртачке елементе. Намера ми је да докучим смисао и хармонију облика природе која опстаје, иако нарушене деловањем људи. Брдовиту и шумовиту земљу и обрађена поља у равници представљам као складно дело човека, несвесно естетски обликовано, истовремено независно попут персонализованог лика природе. На мојим радовима свакако ће бити запажени и називи графика, који често носе наслове или стихове народних песама, потеклих из пасторалне сфере, некадашњег и новијег времена, као и стихове песника српског романтизма. У овом спајању различитих културних и субкултурних образаца, који се обично не перципирају у истом миљеу, покушавам да се духовито поигравам са уметничким жанровима. Пејзаж бива враћен у контекст из кога је овај жанр и произишао.

 

О аутору:

Луковић Славко, рођен 1988. године у Ужицу.  Уметничку школу завршио у Ужицу 2007. године. Факултет ликовних уметности уписао 2007. године на Одсеку за графику у класи Добрице Бисенића. Мастер студије уписао на истом одсеку 2010. године у класи Жарка Смиљанића и исте завршио 2012. године. Од 2014. године запослен као професор стручних предмета у Уметничкој школи у Ужицу.

 

Самосталне изложбе:

2017. Изложба графика, Галерија „Луцида“, Београд

2015. Изложба цртежа и колажа Ужички Минотаур, Галерија савремене уметности, Панчево

  1. Изложба графика, Галерија модерне уметности, Смедереревска Паланка
  1. Изложба графика, Културно уметнички центар „Лавиринт“, Нови Сад

2015. Изложба графика, Градска галерија, Ужице

2014. Изложба цртежа, Центар за културу „Св. Стефан, деспот српски“, Деспотовац

  1. Изложба графика, „Јокановића кућа“, Ужице

Учествовао на око четрдесет групних изложби у земљи и иностранству.

Остави коментар

Ваш коментар ће бити проверен пре објављивања