event_note Изложба
24.05.2018 - 19.06.2018 access_time 20:00

Изложба графика Павла Максимовића од 24. маја у Клубу „Трибина младих“

location_on Трибина младих
event_note Изложба
24.05.2018 - 19.06.2018 access_time 20:00

Изложба графика Павла Максимовића од 24. маја у Клубу „Трибина младих“

location_on Трибина младих

Изложба графика Павла Максимовића биће отворена у четвртак, 24. маја у 20 часова у Клубу „Трибина младих“ Културног центра Новог Сада. Изложба ће трајати до 19. јуна.

У графикама Павла Максимовића присутна је тежња да се скрене пажња на свакодневне урбане појаве у нашем друштву. Поред апстрактних и мехатроничних елемената, главни мотиви његових радова су људски ликови, који на специфичан начин комуницирају са посматрачем. Њихова физиономија, често дисторзирана или у симбиози са другим мотивима, шаље нам јасну поруку о социолошким и психолошким трансформацијама кроз које пролази савремено друштво. У графикама су увек присутна два лика – најнужнији број особа за размену мишљења и идеја, тј. за један конструктивни дијалог. Тиме дело добија својеврсну причу унутар приче, тј. конверзацију унутар конверзације. Једну између мотива графике, а другу на релацији графика-посматрач.

Овим концептом Павле Максимовић скреће пажњу на појаву која услед налета нових навика и начина комуникације, све више ишчезава у нашем друштву. Људи, макар то биле најмање две особе, све мање уживо разговарају, све се мање чује жива реч, исто као и ликови које посматрамо на фотографијама, понајвише на друштвеним мрежама. Као да смо заборавили на овај примарни вид комуникације, на који нас уметник свесрдно подсећа.

Конверзација је окосница развоја људске цивилизације и она мора одолети пролазним глобалним технолошким трендовима. Људи морају пронаћи начин како да се поново врате причању, тј. живој речи, баш као што се враћају читању папирних књига и хобијима који подразумевају реалне радње или прикупљање стварних предмета. Максимовићеве графике на један експлицитан начин указују на тај проблем и подстичу да се он превазиђе. Техника угљена у комбинацији са експресивношћу израза, само су један од начина да се посматрачу дискретно скрене пажња и да се у њему подстакне жеља за новим промишљањима и наставком конверзација.

Марко Стојановић, дипл. историчар уметности

Београд, 2018.

Остави коментар

Ваш коментар ће бити проверен пре објављивања