event_note Изложба
01.07.2019 - 12.07.2019 access_time 20.00

Изложба фотографика на стаклу ауторке Минe Пишчевић од 1. јулa у Малом ликовном салону

location_on Мали ликовни салон
event_note Изложба
01.07.2019 - 12.07.2019 access_time 20.00

Изложба фотографика на стаклу ауторке Минe Пишчевић од 1. јулa у Малом ликовном салону

location_on Мали ликовни салон

Изложба фотографика на стаклу ауторке Минe Пишчевић биће отворена у понедељак, 1. јулa у 20 часова у Малом ликовном салону Културног центра Новог Сада. Изложба се може погледати сваког радног дана од 10 до 18 часова и трајаће до 12. јула.

 

 

Мина Пишчевић представља се по први пут новосадској публици фотографикама на стаклу, које су настале у оквиру циклуса Записи, Тренуци и Даљина од 2016. године до данас. Изложба такође приказује и актуелне радове који се надовезују на поменуте претходне циклусе и развијају њихову поетику.

Мина припада млађој генерацији београдских уметника којима је непосредни контакт са свакодневицом основна инспирација. Она у свом раду естетизује, а понекад и монументализује тренутне опажаје којима даје специфичну ликовност и сопствену поетику. Ауторка преноси фотографије у облик растерске зрнасте графике, те у процесу њихове трансформације ствара нову естетску форму која почетни ауторов утисак приближава посматрачу и чини га упечатљивим. Забележена места одражавају дух заборављеног времена које она својом естетском формом симболички оживљава. Поетизовни пејзажи, детаљи природе, вешто изабране градске ведуте и детаљи ентеријера са понеким – готово залуталим, људским ликом. Вечни и тихи, ови призори симболично стоје наспрам урбане свакодневице из које ауторка одлази у свет природе и уметности како би у њима пронашла мир који савременом урбаном човеку недостаје. Избором сижеа и техником транспоновања фотографије у растерску гарфику која се затим штампа на транспаретној стакленој подлози, уметница постиже игру удаљавања и приближавања у којој се откривају неочекивани узајамни односи и наслућује тежња за трајним вредностима.

Транстапрентна стаклена подлога на којима се одражава замишљени приказ омогућава посматрачу вишеслојну перцепцију. Наиме, стаклена површина у зависности од продукције саме поставке на које реагује сунчева светлост омогућава различитост приказа и доживљаја дела. Мина кроз истраживање споја материјала и текстура одлази још даље у стварање тродимензионалних објеката. У питању су дизајнерски продукти у виду дизајна савремених комада намештаја. У сарадњи са произвођачима стакла и метала, „Konkav Konvex” и „Гир” ауторкини радови доспевају и у индустријску производњу као корак даље кроз спајање ликовности и употребних предмета.

Миодраг Нинић

 

 

Мина Пишчевић (Београд, Србија, 1987) дипломирала је 2010. године на Факултету примењених уметности у Београду, Одсек за графички дизајн. Бави се фотографијом, графиком, инсталацијом у простору. Излагала је на више самосталних и групних изложби и пројеката. Водила КРЗД – Креативну радионицу за децу у ДКЦ Мајдан у Београду, оснивач је и креативни координатор удружења „Културфорум ОДКР’’. Члан је УЛУПУДС-а од 2014. са статусом слободног уметника. Учесница на уметничкој колонији о Продукт дизајну као и на самосталној изложби „Scaled”, у Ханџу, Кина 2015.

Остави коментар

Ваш коментар ће бити проверен пре објављивања