event_note Izložba
28.05.2018 - 16.06.2018 access_time 19.30

Izložba fotografija “Postcards from Paradise” Duške Malešević

location_on Likovni salon KCNS
event_note Izložba
28.05.2018 - 16.06.2018 access_time 19.30

Izložba fotografija “Postcards from Paradise” Duške Malešević

location_on Likovni salon KCNS

Izložba fotografija “Postcards from Paradise” autorke Duške Malešević biće otvorena 1. juna u Likovnom salonu Kulturnog centra Novog Sada sa početkom u 19:30 časova. Izložbu će otvoriti Milica Vukadinović, predstavnica sektora za međunarodnu saradnju Fondacije “Novi Sad 2021 – Evropska prestonica kulture”, Kaldon Merćia, predstavnik Fondacije “Valeta 2018” i menadžer Valetta Design Cluster-a, Miljana Kozarov, pomoćnik direktora Kulturnog centra Novog Sada i autorka izložbe Duška Malešević. Izložba traje do 16. juna, a može se pogledati svakog radnog dana od 10.00 do 20.00, a subotom od 10.00 do 13.00 časova.

„Postcards from Paradise“ – Duška Malešević otkriva Maltu na najneobičniji način.

Ovo je njena priča o jednom arhipelagu i njegovim mutacijama na kojem je vreme nemerljivo, a događaji se odvijaju usporenim tempom.

Duškin rad je otvoren i iskren, apstrakcija i misterija ne postoje, ona raslojava običaje, neke dugo čuvane, a neke nepovratno izgubljene.

Ovo je jedna semiološka studija koja traje preko 20 godina i ima za cilj da okarakteriše folklorističke aspekte malteškog društva. Ovo je jedna opuštena reportaža, antropološka potraga, koja je sprovedena promišljeno, beležeći različite manifestacije gotovo neprimetnog ponašanja.

Izbor teme usmeren je ka efemernoj odlici ostrva, semantički prelazeći sa portreta na njegovu funkciju, gde je ljudsko prisustvo veoma osetno, iako je figura čoveka gotovo nevidljiva.

Duška Malešević nije uhvatila nijedan slikoviti aspekt, ona se ne nalazi na plaži, ne pije kafu na trgu, ne pluta na vodi. Umesto toga, ona je sakrivena negde iza ugla, viri preko krovova, na pragu odškrinutih vrata – to je njen raj.  

Između urbane umetnosti i umetnosti prepuštanja, u popularnoj estetici, sa improvizovanim dizajnom proisteklim iz potrebe za reciklažom, prikazana su kreativna lokalna stvaralaštva. Ispravke, zakrpe, na mestu naslaga i rupa, koji su deo istorije. Znakovi mora na zidovima, napravljenim od krečnjaka ili maltera, mali tragovi na drvenim roletnama i gvozdenim vratima, jer more nagriza čak i dahom, zimskim vetrom, letnjim povetarcem, uzdahom. Geometrijska apstrakcija, kolaž, nadrealni automatizam, konstruktivizam, pa ako vam je to po volji, čak i op umetnost (op art), u ćelijama košnica unutar građevina, koje su podignute prebrzo da bi ostale potpuno iznad mora.   

Malešević razmatra normu otvorenog i predusretljivog duha. Okom jednog autsajdera, koji je živeo prisno među relikvijama i simbolima ovog jedinstvenog i kontradiktornog ostrva, ona naglašava prolaznost, dokumentuje diletantizam koji uzmiče, i tako preispituje sudbinu ovog drevnog arhipelaga dok se otiskuje u budućnost.

Lavinija Kolodel

Istoričar umetnosti

Rim

Duška Malešević, rođena u Novom Sadu, pre dvadeset i tri godine je prvi put otišla na Maltu. Od tada je živela u Valeti, Sidneju i Rimu, gde je magistrirala psihologiju umetnosti na La Sapienza Univerzitetu. Trenutno živi i radi između Valete i Berlina i bavi se dokumentarnom, savremenom, urbanom i minimalnom fotografijom.

Godine 2016. je izdala knjigu fotografija „Postcards from Paradise“ koja je prvi put prezentovana publici u Rimu, u Italiji. Knjiga je iste godine osvojila nagradu „Honorable Mention“ (International Photography Awards).

Na Bijenalu u Veneciji 2017. godine tri njene fotografije su bile deo poglavlja „Znakovi“ u katalogu Malteškog paviljona.

Nagrade:

2016. – International Photography Awards – Honorable Mention – Book: Documentary – Postcards from Paradise

2016. – International Photography Awards – Honorable Mention – Architecture – On Lines, Colours and Surfaces

Izložbe:

2018. – Gabriel Caruana Foundation – Fluid Space, Displacements – Birkirkara, Malta

2017. – Valletta Contemporary – Berlin Details – Valletta, Malta

2017. – Mdina Cathedral Contemporary Art Biennale – Bonjour Tristesse – Mdina, Malta

2016. – Architecture Project – Postcards from Paradise – Valletta, Malta

2016. – Libreria del Viaggiatore – Postcards from Paradise – Rome, Italy

2014. – Soul Food – Photography and Wine – Valletta, Malta

2014. – Lily Agius Gallery – The Summer Collective – Sliema, Malta

2014. – Malta Design Week – Selected Malta – Valletta, Malta

Ostavi komentar

Vaš komentar će biti proveren pre objavljivanja