event_note Изложба
28.05.2018 - 16.06.2018 access_time 19.30

Изложба фотографија „Postcards from Paradise“ Душке Малешевић

location_on Ликовни салон КЦНС
event_note Изложба
28.05.2018 - 16.06.2018 access_time 19.30

Изложба фотографија „Postcards from Paradise“ Душке Малешевић

location_on Ликовни салон КЦНС

Изложба фотографија „Postcards from Paradise“ ауторке Душке Малешевић биће отворена 1. јуна у Ликовном салону Културног центра Новог Сада са почетком у 19:30 часова. Изложбу ће отворити Милица Вукадиновић, представница сектора за међународну сарадњу Фондације „Нови Сад 2021 – Европска престоница културе“, Калдон Мерћиа, представник Фондације „Валета 2018“ и менаџер Valetta Design Cluster-a, Миљана Козаров, помоћник директора Културног центра Новог Сада и ауторка изложбе Душка Малешевић. Изложба траје до 16. јуна, а може се погледати сваког радног дана од 10.00 до 20.00, а суботом од 10.00 до 13.00 часова.

„Postcards from Paradise“ – Душка Малешевић открива Малту на најнеобичнији начин.

Ово је њена прича о једном архипелагу и његовим мутацијама на којем је време немерљиво, а догађаји се одвијају успореним темпом.

Душкин рад је отворен и искрен, апстракција и мистерија не постоје, она раслојава обичаје, неке дуго чуване, а неке неповратно изгубљене.

Ово је једна семиолошка студија која траје преко 20 година и има за циљ да окарактерише фолклористичке аспекте малтешког друштва. Ово је једна опуштена репортажа, антрополошка потрага, која је спроведена промишљено, бележећи различите манифестације готово неприметног понашања.

Избор теме усмерен је ка ефемерној одлици острва, семантички прелазећи са портрета на његову функцију, где је људско присуство веома осетно, иако је фигура човека готово невидљива.

Душка Малешевић није ухватила ниједан сликовити аспект, она се не налази на плажи, не пије кафу на тргу, не плута на води. Уместо тога, она је сакривена негде иза угла, вири преко кровова, на прагу одшкринутих врата – то је њен рај.  

Између урбане уметности и уметности препуштања, у популарној естетици, са импровизованим дизајном проистеклим из потребе за рециклажом, приказана су креативна локална стваралаштва. Исправке, закрпе, на месту наслага и рупа, који су део историје. Знакови мора на зидовима, направљеним од кречњака или малтера, мали трагови на дрвеним ролетнама и гвозденим вратима, јер море нагриза чак и дахом, зимским ветром, летњим поветарцем, уздахом. Геометријска апстракција, колаж, надреални аутоматизам, конструктивизам, па ако вам је то по вољи, чак и оп уметност (оп арт), у ћелијама кошница унутар грађевина, које су подигнуте пребрзо да би остале потпуно изнад мора.   

Малешевић разматра норму отвореног и предусретљивог духа. Оком једног аутсајдера, који је живео присно међу реликвијама и симболима овог јединственог и контрадикторног острва, она наглашава пролазност, документује дилетантизам који узмиче, и тако преиспитује судбину овог древног архипелага док се отискује у будућност.

Лавинија Колодел

Историчар уметности

Рим

Душка Малешевић, рођена у Новом Саду, пре двадесет и три године је први пут отишла на Малту. Од тада је живела у Валети, Сиднеју и Риму, где је магистрирала психологију уметности на Ла Сапиенза Универзитету. Тренутно живи и ради између Валете и Берлина и бави се документарном, савременом, урбаном и минималном фотографијом.

Године 2016. је издала књигу фотографија „Postcards from Paradise“ која је први пут презентована публици у Риму, у Италији. Књига је исте године освојила награду „Honorable Mention“ (International Photography Awards).

На Бијеналу у Венецији 2017. године три њене фотографије су биле део поглавља „Знакови“ у каталогу Малтешког павиљона.

Награде:

2016. – International Photography Awards – Honorable Mention – Book: Documentary – Postcards from Paradise

2016. – International Photography Awards – Honorable Mention – Architecture – On Lines, Colours and Surfaces

Изложбе:

2018. – Gabriel Caruana Foundation – Fluid Space, Displacements – Birkirkara, Malta

2017. – Valletta Contemporary – Berlin Details – Valletta, Malta

2017. – Mdina Cathedral Contemporary Art Biennale – Bonjour Tristesse – Mdina, Malta

2016. – Architecture Project – Postcards from Paradise – Valletta, Malta

2016. – Libreria del Viaggiatore – Postcards from Paradise – Rome, Italy

2014. – Soul Food – Photography and Wine – Valletta, Malta

2014. – Lily Agius Gallery – The Summer Collective – Sliema, Malta

2014. – Malta Design Week – Selected Malta – Valletta, Malta

Остави коментар

Ваш коментар ће бити проверен пре објављивања