event_note Изложба
19.02.2020 - 02.03.2020 access_time 19.00

Изложба фотографија „Мали свет“ ауторке Виолете Милутиновић од 19. фебруара у клубу „Трибина младих“

location_on Трибина младих
event_note Изложба
19.02.2020 - 02.03.2020 access_time 19.00

Изложба фотографија „Мали свет“ ауторке Виолете Милутиновић од 19. фебруара у клубу „Трибина младих“

location_on Трибина младих

Изложба фотографија „Мали свет“ ауторке Виолете Милутиновић биће отворена у среду 19. фебруара у 19 часова у клубу „Трибина младих“ Културног центра Новог Сада. Изложба ће трајати до 02. марта.

О изложби

На самом почетку дигитализације фотографије, пре двадесетак година, макрофотографија је доживела прави бум. Невидљиво је постало видљиво. Отворена су врата микрокосмоса. Нажалост, веома брзо је популарност прошла и данас се овом врстом фотографије баве само ретки заљубљеници. Тим пре је ова изложба Виолете Милутиновић битна јер нам враћа магију света инсеката и микроскопских капи росе које у себи садрже свемир. Изложне фотографије се вешто играју светлом, пре свега сенкама и контрасветлом. Акценат фотографија није толико на екстремној макрофотографији и техничкој перфекцији колико на суптилној лепоти нама скривеног света. Инсекти, пужеви и паукови залеђени су у свом природном окружењу што је још једна предност ових фотографија јер је модеран нови стил који акценат даје на монтажи и пост продукцији у којој се губи изворна лепота овог скривеног света. Заиста је охрабрујуће да се један искусни фотограф, са дугогодишњим искуством, одлучио да се посвети овој теми. Поплава надреалних процесираних пејсажа и режираних фотографија дивљих животиња из професионалних, комерцијализованих чека све више нас удаљују од суштине природе. Макрофотографија је веома тешка фотографска дисциплина управо због тога што је антипод модерном брзом начину живота – неопходно је пуно времена да би се стигло до циља. Фотографије Виолете Милутиновић које су пред Вама доказују да је магију и лепоту могуће пронаћи на пар квадратних метара ливаде или шуме и да је за то потребно стрпљење и пажљиво посматрање. Надам се да ћемо имати приллике да од Виолете у скорој будућности видимо још изложби које ће се бавити овом неправедно запостављеном граном фотографије код нас.

Геза Фаркаш

О аутору

Рођена је 13.09.1964. године у Београду. Дипломирани је дефектолог, ортоптичар и специјални педагог. Учесник је преко 230 изложби фотографија у више од 30 земаља на свим континентима и добитник преко 200 похвала и награда. На листи најуспешнијих аутора ФСС налазила се 2009. године, а 2010, 2011. и 2012. била је на другом месту.

До сада је имала 7 самосталних изложби фотографија.

Ауторски опус обухвата разне области фотографије, са посебним интересом за фотографисање природе и документарну фотографију.

Носилац је фотографског звања кандидат мајстор фотографије Фото савеза Србије (КМФ ФСС) и ЕФИАП (Екселенција Интернационалне федерације фотографских асоцијација).

Остави коментар

Ваш коментар ће бити проверен пре објављивања