event_note Изложба
25.02.2019 - 10.03.2019 access_time 19:00

Изложба фотографија „Дијего и Фрида: осмех на пола пута“ од 25. фебруара у клубу „Трибина младих“

location_on Трибина младих
event_note Изложба
25.02.2019 - 10.03.2019 access_time 19:00

Изложба фотографија „Дијего и Фрида: осмех на пола пута“ од 25. фебруара у клубу „Трибина младих“

location_on Трибина младих

Изложба фотографија „Дијего и Фрида: осмех на пола пута“ биће свечано отворена у петак, 01. марта у 19 часова у клубу „Трибина младих“ Културног центра Новог Сада. Отварању изложбе ће присуствовати амбасадор Мексика у Србији Његова Екселенција господин Марко Антонио Гарсија Бланко и председник Скупштине Града Новог Сада Здравко Јелушић. Изложбу можете погледати од понедељка 25. фебруара до 10. марта.

„Дијего и Фрида: осмех на пола пута“ је изложба која приказује неке интимне детаље из живота овог јединственог и контроверзног пара XX века, први пут представљена у Музеју кући – студију Дијега Ривере и Фриде Кало.

Дијего Ривера и његов брат близанац Карлос родили су се 8. децембра 1886. године, али је Карлос, нажалост, преминуо након годину и по дана. 1907. године Дијего је студирао ликовну уметност у Шпанији, а исте године у Мексико Ситију, у „Плавој кући“ рођена је Фрида Кало. У септембру 1910. године Ривера одлучује да се врати у Мексико како би представио своје радове из Европе. Ову годину је Фрида Кало изабрала симболично као годину свог рођења, сматравши се ћерком Мексичке Револуције.

Уметност Дијега Ривере је постала глас урођеника и потлачених, а у исто време његов рад постаје национални симбол кроз његово приказивање мексичке историје.

„Фридин начин израде портрета никада пре није виђен у историји уметности, слике су уздизале женске квалитете на истинит реалан, суров и болан начин. Ни једна жена раније није сажела тако турбулентну поезију на платно као што је то она урадила.“

Дијего Ривера

Љубав и недостатак љубави иду заједно у овој романси коју одликују сусрети и растанци. Та нестабилна веза је сјединила Дијега и Фриду заувек, у исто време страствену, нежну и безобзирну, али обележену неверствима. Проблематична спона која је ипак била пуна обостраног обожавања и дивљења.

Амбасада Мексика и Културни центар Новог Сада, са задовољством представљају изложбу фотографија „Дијего и Фрида: осмех на пола пута“ која између осталог, кроз фотографије Гиљерма Кала, Питерa Џулсa, Гиљермa Саморе, Николасa Мареја, Едвардa Вестона, Мануелa Алваресa Брава и Хуанa Гусманa, приказује део свакодневног живота и интимних детаља овог јединственог и контроверзног пара.

 

Остави коментар

Ваш коментар ће бити проверен пре објављивања