event_note Изложба
07.12.2020 - 17.12.2020 access_time 14.00

Изложба фотографија аутора Дарка Дозета „БЕШЕНОВСКА ПРИНОШЕЊА” од 07. децембра у клубу „Трибина младих“

location_on Трибина младих
event_note Изложба
07.12.2020 - 17.12.2020 access_time 14.00

Изложба фотографија аутора Дарка Дозета „БЕШЕНОВСКА ПРИНОШЕЊА” од 07. децембра у клубу „Трибина младих“

location_on Трибина младих

Изложба фотографија аутора Дарка Дозета „БЕШЕНОВСКА ПРИНОШЕЊА” посвећена фрушкогорском манастиру Бешеново, задужбини Драгутина Немањића, уз прописане мере заштите, од 07. до 17. децембра моћи ће да се погледа у клубу „Трибина младих“ Културног центра Новог Сада.

На изложби ће бити представљено 43 црно-беле фотографије на платну које ће по завршетку изложбе, која је предвиђена да сем Новог Сада буде приказана и у сремским градовима, бити поклоњена манастиру Бешеново.

Обнова Бешенова, започела је археолошким радовима 2012. године. Од тада је урађен део конака, пирг и сазидан је храм, али на жалост није и завршен. Циљ изложбе је да се скрене пажња јавности да се до десетогодишњице од почетка обнове, односно до обележавања 80 година од бомбардовања, паљења и потпуног уништења манастира, заврши обнова манастирског храма посвећеног светим архангелима Михаилу и Гаврилу, односно да се он ослика и обложи племенитим каменом.

Дарко Дозет је рођен у Новом Саду. Више од двадесет година провео је радећи у „Дневнику“, „Танјугу“ и „Вечерњим Новостима“. Сарађивао је са најугледнијим светским новинским агенцијама, а фотографије су му објављивали водећи светски медији. Оснивач је и председник Фото асоцијације Војводине и члан Управе Удружења новинара Србије. Самосталне изложбе  имао је у више од педест градова Србије и иностранства. Добитник је низа признања за рад и стваралаштво. Неке од најзначајнијих су: Прва награда на Међународном фестивалу репортаже „Интерфер“, награда за најбољег фоторепортера „Вечерњих Новости“, Награграда „Лаза Костић“  Удружења новинара Србије,  Сребрни знак Црвеног крста Србије…

Професионални и лични путеви водили су га од Фрушке горе до Далмације па даље до Свете горе, Дивјејева и Сергејевога пасада. Од  Косова и Метохије па до Јерусалима. На том путу Дозет се везао за манастир Бешеново и сведок је његовог израстања из пепела од 2009. године до данас.

Сви заинтересовани грађани изложбу ће моћи да погледају у мањим групама и уз обавезно ношење заштитних маски и поштовање прописаних мера.

Одржавање изложбе подржали су Управа за Културу града Новог Сада и Културни центар Новог Сада.

 

Остави коментар

Ваш коментар ће бити проверен пре објављивања