event_note Izložba
02.06.2021 - 07.06.2021 access_time 14:00

Izložba „Dostojevski u srpskoj kulturi“ od 2. juna u klubu „Tribina mladih“

location_on Tribina mladih
event_note Izložba
02.06.2021 - 07.06.2021 access_time 14:00

Izložba „Dostojevski u srpskoj kulturi“ od 2. juna u klubu „Tribina mladih“

location_on Tribina mladih

Izložba „Dostojevski u srpskoj kulturi“ biće otvorena u sredu 2. juna u klubu „Tribina mladih“ i uz propisane mere zaštite moći će da se pogleda do ponedeljka 7. juna.

Ove godine se obeležava jubilej – 200 godina od rođenja i 140 godina od smrti Fjodora Dostojevskog. Ova godina u Rusiji  je  proglašena Godinom sećanja na Dostojevskog u cilju očuvanja istorijskog sećanja i obeležavanja jubileja jednog od najuticajnijih pisaca ruske književnosti i najvećih pisaca svih vremena.

Zbog posebnog značaja ovog istorijskog datuma, otvoranje izložbe „Dostojevski u srpskoj kulturi“ koje je prvobitno planirano za 18. mart u Kulturnom centru Novog Sada, zbog odluke kriznog štaba  pomereno je za sredu 2. jun 2021. godine, a izložba će trajaće do 7.  juna.

Multimedijalna izložba „Dostojevski u srpskoj kulturi“ sinhronizovana na srpski  jezik, tradicionalno održana na Sajamskoj manifestaciji „Dani ruske kulture“ ove godine na onlajn platformi ExpoOnline.rs Novosadskog sajma u okviru programa „Sajam obrazovanja. Putokazi“ u periodu od 24. do 26. marta.

Izložbe u oflajn i onlajn formatu prati kulturno-umetnički program u onlajn formatu, pripremljen od strane ruskih sunarodnika  Srbije i ansambla grada Viborga (Rusija);

Autorka izložbe Nataša Bulatović je nastojala da pruži svestran prikaz recepcije najvećeg ruskog pisca u Srbiji, istražujući ujedno prevodilačku, štamparsku, kritičarsku, pozorišnu, filmsku, društvenu i prosvetnu delatnost Srba vezanu za velikana u periodu od sredine 19. i tokom čitavog 20. veka. Ova izložba, pored navedenog, otkriva i malo poznate, direktne veze između pisca i srpskog naroda, prikazuje misli Dostojevskog o Istočnom pitanju i njegovo divljenje srpskom narodu.

Ostavi komentar

Vaš komentar će biti proveren pre objavljivanja