event_note Изложба
02.06.2021 - 07.06.2021 access_time 14:00

Изложба „Достојевски у српској култури“ од 2. јуна у клубу „Трибина младих“

location_on Трибина младих
event_note Изложба
02.06.2021 - 07.06.2021 access_time 14:00

Изложба „Достојевски у српској култури“ од 2. јуна у клубу „Трибина младих“

location_on Трибина младих

Изложба „Достојевски у српској култури“ биће отворена у среду 2. јуна у клубу „Трибина младих“ и уз прописане мере заштите моћи ће да се погледа до понедељка 7. јуна.

Ове године се обележава јубилеј – 200 година од рођења и 140 година од смрти Фјодора Достојевског. Ова година у Русији  је  проглашена Годином сећања на Достојевског у циљу очувања историјског сећања и обележавања јубилеја једног од најутицајнијих писаца руске књижевности и највећих писаца свих времена.

Због посебног значаја овог историјског датума, отворање изложбе „Достојевски у српској култури“ које je првобитно планирано за 18. март у Културном центру Новог Сада, због одлуке кризног штаба  померено je за среду 2. јун 2021. године, a изложба ће трајаће до 7.  јуна.

Мултимедијална изложба „Достојевски у српској култури“ синхронизована на српски  језик, традиционално одржана на Сајамској манифестацији „Дани руске културе“ ове године на онлајн платформи ExpoOnline.rs Новосадског сајма у оквиру програма „Сајам образовања. Путокази“ у периоду од 24. до 26. марта.

Изложбе у офлајн и онлајн формату прати културно-уметнички програм у онлајн формату, припремљен од стране руских сународника  Србије и ансамбла града Виборга (Русија);

Ауторка изложбе Наташа Булатовић је настојала да пружи свестран приказ рецепције највећег руског писца у Србији, истражујући уједно преводилачку, штампарску, критичарску, позоришну, филмску, друштвену и просветну делатност Срба везану за великана у периоду од средине 19. и током читавог 20. века. Ова изложба, поред наведеног, открива и мало познате, директне везе између писца и српског народа, приказује мисли Достојевског о Источном питању и његово дивљење српском народу.

Остави коментар

Ваш коментар ће бити проверен пре објављивања