event_note Изложба
03.05.2023 - 15.05.2023 access_time 19.00

Изложба Ђорђа Аранђеловића од 3. маја у клубу „Трибина младих” КЦНС

location_on Трибина младих
event_note Изложба
03.05.2023 - 15.05.2023 access_time 19.00

Изложба Ђорђа Аранђеловића од 3. маја у клубу „Трибина младих” КЦНС

location_on Трибина младих

Изложба Ђорђа Аранђеловића биће отворена у среду 3. маја у 19.00 часова у клубу „Трибина младих” Културног центра Новог Сада. Изложба ће моћи да се погледа до 15. маја.

Низ илустрација са историјском тематиком, насталих у периоду од 2020. до 2022. године, приказује најзначајније личности српског средњег века, од успостављања Српског царства у XIV веку, све до и након пропасти елемената српске државности крајем XV и у првој половини XVI века. Свака илустрација приказује по једну историјску личност и значајан догађај који се везује за њу и њено време, с посебним освртом на њихову културну, религијску, државничку и војну димензију, такође не занемаривши њихов епски значај.

Идеја водиља у стваралачком процесу била је да се, на основу доступних историјских извора, на фактографски утемељен начин прикажу амбијенти, архитектура, догађаји и личности значајне за српски позни средњи век, у циљу афирмисања овог периода и његовог оживљавања кроз један савремени визуелни медиј. Стваралачком процесу претходило је темељно истраживање оновремених писаних извора (житија, хроника, повеља, инвентара), затим, материјалних извора у виду остатака средњовековне сакралне и профане архитектуре, сликарства (сликарства ромејско-православне, латинско-католичке и османске провенијенције, фрескосликарства, минијатуре), скулптуре (споменика и надгробних плоча), као и материјалних извора у виду сачуваних одевних предмета, новца, оклопа и оружја, како би предметне историјске личности, њихове владарске инсигније, одоре и опрема, као и изглед осталих ликова који чине сваку композицију, били приказани на адекватан начин.

Као прилог уз сваку илустрацију појављује се и текстуално образложење које служи да прикаже историјски контекст релевантан за конкретну личност и догађај, како би се посматрањем целокупног низа илустрација на адекватан начин сагледао овај период и боље разумео след догађаја. У оквиру пропратног текста наведени су и најзначајнији извори материјалног и писаног типа, који су послужили за формирање сваке композиције.

 

Ђорђе Аранђеловић (Београд, 1995)

  1. Мастер инжењер архитектуре, Архитектонски факултет, Универзитет у Београду

Стручно-уметничко ангажовање:

2019. Ангажован, самостално или у својству коаутора, на пројектима сакралне (пројектовање, унутрашње довршење – осликавање зидова и сводова), профане архитектуре (пројектовање објеката стамбене, пословне, трговинске, туристичке и здравствено-рехабилитационе намене, као и уређење ентеријера) и пројектима парковског уређења.

 

Конкурси и награде:

2017. Награда издавачке куће „Алан Форд’’ за стрип „Хроника’’, 15. Међународни салон стрипа, Студентски културни центар, Београд

2016. Награда издавачке куће „Сириус’’ за стрип „Млади краљ’’, 14. Међународни салон стрипа, Студентски културни центар, Београд

2014. Награда за најбољу илустрацију „Дани ћирилице Баваниште’’ (под покровитељством Министарства културе и информисања Републике Србије и Општине Ковин)

 

Изложбе:

2023. „Пролећна изложба’’ чланова Друштва ликовних и примењених уметника Земуна, Уметничка галерија „Стара капетанија’’, Земун

2022. Самостална изложба илустрација, галерија „Atelier DivArt’’, Београд

2021. Самостална изложба илустрација, Уметничка галерија „Стара капетанија’’, Земун

2020. Изложба радова на конкурсу за израду решења спомен-храма и партерног уређења на месту крсног знамења страдалима приликом бомбардовања  6. априла 1941. године у порти Вазнесењског храма, Храм Вазнесења Господњег, Адмирала Гепрата 19, Беогрaд

Поред архитектуре, континуирано се бави цртежом, стрипом, илустрацијом и муралом. Живи и ради у Београду.

Остави коментар

Ваш коментар ће бити проверен пре објављивања