event_note Изложба
10.12.2019 - 20.12.2019 access_time 19.30

Изложба „Дијафрагменти / избор из мноштва“, Данила Вуксановића од 10. децембра у Малом ликовном салону

location_on Мали ликовни салон
event_note Изложба
10.12.2019 - 20.12.2019 access_time 19.30

Изложба „Дијафрагменти / избор из мноштва“, Данила Вуксановића од 10. децембра у Малом ликовном салону

location_on Мали ликовни салон

Изложба „Дијафрагменти / избор из мноштва“ Данила Вуксановића биће отворена у уторак, 10. децембра у 19.30 у Малом ликовном салону Културног центра Новог Сада и трајаће до 20. децембра. Изложбу ће отворити Маја Ердељанин, уметница и уредница ликовног програма. Изложби ће претходити представљање књиге Данила Вуксановића  „Дијафрагменти Данила Вуксановића. Ликовна хроника 2001 – 2018“ која ће бити одржана истог дана у Галерија Матице српске у 18 часова.

 

„Дијафрагменти / избор из мноштва“

У књизи „Дијафрагменти Данила Вуксановића. Ликовна хроника 2001 – 2018“ су текстови о сликарству, графици, цртежу, скулптури и фотографији. Књига је повод за истоимену изложбу у Малом ликовном салону на којој је представљен избор радова уметника о којима је у „Дијафрагментима“ писано. Избор је искључиво практичне природе и визуелно допуњује промоцију књиге у Галерији Матице српске непосредно пре њеног отварања.

Текстови сачињавају хронику експозиција савремених уметника и добар део њих објављен је у Дневнику, и часописима Ликовни живот, Нова мисао, Поља. Крећу се у распону од ранијих покушаја да се забележи наступање пријатеља, преко приказа групних изложби, све до новопокренутих изложбених циклуса као што је серија Традиција и савремено стваралаштво у Галерији Матице српске. У њима нема строгог тематског оквира, једино правило које је примењено приликом компоновања овог скупа осврта јесте хронолошки редослед записаног. И то: речи са отварања изложби припремљене за говор пред публиком, уводни текстови афиша и каталога самосталних изложби, предговори релевантних салона савремене уметности, појашњења о струковним селекцијама, годишња резимирања учињеног, мозаички коментари сликарских колонија и други текстуални огледи о уметничким пројектима и друштвеним условима у којима се одигравају уметнички процеси. Природно, о самосталним изложбама је највише радова, уз дијалошке записе двојице имагинарних посетилаца и тумача уметничких збивања и сви су редом афирмативног карактера. Настали су из тежње да се забележи мисао о одређеној ликовној појави, а не да се представи критичка мисао о савременој уметничкој пракси.

Након година које су прошле, када се сложило доста текстова, одлучио сам да их окупим међу корицама књиге, како бих сагледао промену која се неминовно временом догодила. Сваки текст у књизи је дат уз минималне измене и штампан у свом интегралном облику, онако како је објављен. Управо зато, ова ликовна хроника региструје изложбу за изложбом, у временском низу, с почетка XXI века до данас, унутар ког се препознају разнородни приступи у писању о уметничким феноменима. Наслов је дат као пролазак кроз дија/фрагменте који се међусобно увезују, у природном следу развоја мисли о уметничком делу, о његовом прекрајању и премештању из времена у коме је настало, када мислимо да уметничка дела можемо прецизно самерити. „Дијафрагменти“ нису произашли из изричите намере. Ликовна хроника настала је, пре свега, захваљујући уметницима, издавачу Културном центру Новог Сада, као и свима онима који су на различите начине допринели да се она обогати. Њима, уметницима, посвећујем ову изложбу.

Данило Вуксановић

Остави коментар

Ваш коментар ће бити проверен пре објављивања