Изложба цртежа “Виртуелни свет архитекте” Слободана Малдинија од 03. јула у Клубу “Трибина младих”

Тип најаве: Изложба
Датум: 03/07/2018 До: 13/07/2018
Време: 19.00
Локација: Трибина младих

Изложба цртежа “Виртуелни свет архитекте” Слободана Малдинија биће отворена у уторак, 03. јула у 19 часова у Клубу “Трибина младих” Културног центра Новог Сада. Изложба ће трајати до 13. јула.

 

О аутору

Слободан Малдини (1956) дипломирао је на Архитектонском факултету у Београду 1980. године. Похађао је специјалистичке и постдипломске студије у Србији и Италији. Током 1977. године специјализује архитектуру италијанске ренесансе у Виченци (Италија), код професора Џејмса С. Акермана (Универзитет Харвард) и професора Волфганга Лоца (Кембриџ, Масачусетс). Члан је групе МЕЧ од 1981. године и УЛУПУДС-а од 1984. Добитник је Награде удружења за животно дело. Један је од најранијих протагониста постмодерног покрета у архитектури с почетка осамдесетих година у некадашњој Југославији. Добитник је више награда за своје архитектонске пројекте и учесник на многобројним изложбама, међу којима су најзначајније Париско бијенале (1985) и Венецијанско бијенале (1985). Његово најзначајније дело Споменик у Клини на Косову, срушено је 1991. године по налогу Слободана Милошевића. Написао је неколико књига, међу којима је најважнија „Енциклопедија архитектуре“ у шест томова са више од 40.000 одредница и 60.000 илустрација. У периоду од 2000. до 2006. године Малдини је предавао Теорију архитектонског дизајна на Архитектонском факултету у Новом Саду. Стручне књиге нису једине које је написао, има и других које се могу прочитати на интернету и некомерцијалне су, настале из дубљих, духовних порива. (Из „Википедије“)

 

Слободан Малдини: Виртуелни свет архитекте

Изложба „Виртуелни свет архитекте“ у организацији Културног центра Новоги Сада и Српског Арт центра из Новог Сада је вишедеценијски пројекат Слободана Малдинија током ког је сакупљао цртеже, скице и крокије које су за њега израдили светски познати архитекти и ликовни уметници. Прве скице добио је на поклон давне 1977. године за време студијског боравка у Италији, а колекцију је значајно проширио цртежима учесника на Париском бијеналу 1985. године на ком је и сам учествовао, као и цртежима великана српске архитектуре с којима је заједнички излагао на просторима некадашње Југославије. Своју колекцију употпуњавао је на кратким, понекад случајним сусретима са познатим ствараоцима, који би му том приликом посветили свој кроки. Данас се у њој налазе цртежи великана постмодерне архитектуре у свету као што су: Алдо Роси, Ханс Холајн, иконе савремене уметности Кита Херинга и познатих српских архитеката, међу којима су Александар Дероко и Богдан Богдановић. Након пуних четрдесет година од рађања идеје о стварању „Збирке виртуелних дела“ великана светске уметности, Малдини је по први пут представља у Културном центру Новог Сада.

На отварању изложбе, Малдини ће присутнима поклонити своје оригиналне ауторске скице.

Остави коментар

comment
Ваша имејл адреса неће бити јасно објављена. Поља која су обавезна обележена су са *
account_circle
email
language