event_note Изложба
03.07.2018 - 13.07.2018 access_time 19.00

Изложба цртежа „Виртуелни свет архитекте“ Слободана Малдинија од 03. јула у Клубу “Трибина младих”

location_on Трибина младих
event_note Изложба
03.07.2018 - 13.07.2018 access_time 19.00

Изложба цртежа „Виртуелни свет архитекте“ Слободана Малдинија од 03. јула у Клубу “Трибина младих”

location_on Трибина младих

Изложба цртежа „Виртуелни свет архитекте“ Слободана Малдинија биће отворена у уторак, 03. јула у 19 часова у Клубу “Трибина младих” Културног центра Новог Сада. Изложба ће трајати до 13. јула.

 

О аутору

Слободан Малдини (1956) дипломирао је на Архитектонском факултету у Београду 1980. године. Похађао је специјалистичке и постдипломске студије у Србији и Италији. Током 1977. године специјализује архитектуру италијанске ренесансе у Виченци (Италија), код професора Џејмса С. Акермана (Универзитет Харвард) и професора Волфганга Лоца (Кембриџ, Масачусетс). Члан је групе МЕЧ од 1981. године и УЛУПУДС-а од 1984. Добитник је Награде удружења за животно дело. Један је од најранијих протагониста постмодерног покрета у архитектури с почетка осамдесетих година у некадашњој Југославији. Добитник је више награда за своје архитектонске пројекте и учесник на многобројним изложбама, међу којима су најзначајније Париско бијенале (1985) и Венецијанско бијенале (1985). Његово најзначајније дело Споменик у Клини на Косову, срушено је 1991. године по налогу Слободана Милошевића. Написао је неколико књига, међу којима је најважнија „Енциклопедија архитектуре“ у шест томова са више од 40.000 одредница и 60.000 илустрација. У периоду од 2000. до 2006. године Малдини је предавао Теорију архитектонског дизајна на Архитектонском факултету у Новом Саду. Стручне књиге нису једине које је написао, има и других које се могу прочитати на интернету и некомерцијалне су, настале из дубљих, духовних порива. (Из „Википедије“)

 

Слободан Малдини: Виртуелни свет архитекте

Изложба „Виртуелни свет архитекте“ у организацији Културног центра Новоги Сада и Српског Арт центра из Новог Сада је вишедеценијски пројекат Слободана Малдинија током ког је сакупљао цртеже, скице и крокије које су за њега израдили светски познати архитекти и ликовни уметници. Прве скице добио је на поклон давне 1977. године за време студијског боравка у Италији, а колекцију је значајно проширио цртежима учесника на Париском бијеналу 1985. године на ком је и сам учествовао, као и цртежима великана српске архитектуре с којима је заједнички излагао на просторима некадашње Југославије. Своју колекцију употпуњавао је на кратким, понекад случајним сусретима са познатим ствараоцима, који би му том приликом посветили свој кроки. Данас се у њој налазе цртежи великана постмодерне архитектуре у свету као што су: Алдо Роси, Ханс Холајн, иконе савремене уметности Кита Херинга и познатих српских архитеката, међу којима су Александар Дероко и Богдан Богдановић. Након пуних четрдесет година од рађања идеје о стварању „Збирке виртуелних дела“ великана светске уметности, Малдини је по први пут представља у Културном центру Новог Сада.

На отварању изложбе, Малдини ће присутнима поклонити своје оригиналне ауторске скице.

Остави коментар

Ваш коментар ће бити проверен пре објављивања