event_note Изложба
23.07.2019 - 05.08.2019 access_time 19.00

Изложба цртежа уметнице Анђеле Ђермановић од 23. јула у клубу „Трибина младих“

location_on Трибина младих
event_note Изложба
23.07.2019 - 05.08.2019 access_time 19.00

Изложба цртежа уметнице Анђеле Ђермановић од 23. јула у клубу „Трибина младих“

location_on Трибина младих

Изложба цртежа Анђеле Ђермановић биће отворена у уторак, 23. јула у 19 часова у клубу „Трибина младих“ Културног центра Новог Сада. Изложба се може погледати до 5. августа.

 

 

БЕСКРАЈНИ КРУГ

„Схватити свет за човека значи свести га на људско, означити га властитим
печатом. Свет мачке није свет мравоједа.“

Албер Ками

Круг, потом један и још један… на хиљаде њих, мноштво чији смисао постаје апсурд. Мноштво које продире од дубина мрачне земљине коре до непознатих висина универзума. Микро и макро космос основна су окосница уметничког истраживања који за циљ има проучавање свесног и несвесног, кроз принцип активне имагинације. Ко смо, зашто смо такви какви јесмо и колико нас обликује невидљиви свет који нас непосредно окружује? У потрази за суштином ствари, смислом и хармонијом, долазимо до апсурда – јасног напада на логичку самоувереност.
Круг, доминанта форма у цртежима, симбол је целовитости, склада и бесконачности, древни симбол вечности и цикличног кретања. Ритуалним понављањем кружнице долази се до елемената магијског и хипнотичког. Почетна кружна глава сунцокрета преображава се у човеколике, животињске, ћелијске и небеске фигуре које напослетку саме по себи у свом непрестаном понављању постају апсурд.
Циљ је стварање хипнотичког дејства под утицајем мноштва кружних форми, на први поглед врло сличних, али у бити доста различитих. Стварање чврсте компактне илузионе форме унутар ограниченог простора, посматрача одваја од „реалног“ и увлачи у јединствен свет уметности, апстрактну представу микрокосмоса.

Анђела Ђермановић рођена је 1993. године у Београду. Мастер академске студије на Факултету ликовних уметости у Београду, смер Сликарство, завршила је 2017. године у класи редовног професора Гордана Николића. Тренутно је на докторским уметничким студијама на истом факултету. До сада је реализовала две самосталне изложбе, учесник је више колонија, фестивала, радионица и преко педесет колективних изложби, од којих су најважније:

„Прича о возу“ Железнички музеј у Београду, 2018. год.
„10 година литографске радионице“ Галерија ФЛУ, 2017. год.
„Цртежи студената ФЛУ“ Павиљон Цвијете Зузорић, 2017. год.
„Фестум“ фестивал студената уметности, СКЦ, 2016. год.
„“Junkyardfunkyard”“ изложба учесника Бриколажа, Културфорум, 2015. год.
„Возови пролазе“ КПЦ НП, 2015. год.
„Младост“ Ниш Арт Фондација, Кућа Легата, 2015. год.
„Уметност за уметност“ Павиљон Цвијете Зузорић, 2013. год.

 

 

Остави коментар

Ваш коментар ће бити проверен пре објављивања