event_note Изложба
08.06.2015 - 20.06.2015 access_time 19 часова

Изложба цртежа Небојша Милошевић, 8.јун Мали ликовни салон

location_on Мали ликовни салон
event_note Изложба
08.06.2015 - 20.06.2015 access_time 19 часова

Изложба цртежа Небојша Милошевић, 8.јун Мали ликовни салон

location_on Мали ликовни салон

Изложба цртежа уметника Небојше Милошевића биће отворена 8.јуна у Малом ликовном салону  са почетком у 19 часова. Добро дошли.

Изложба ће трајати до 20.јуна 2015. године

У свом досадашњем уметничком кретању, од ступања на сцену, другом половином 90-их година, до данас, Небојша Милошевић је од радова обојених звуком и атмосфером урбаних џез клубова дошао до серије трезвено цртаних плексуса. Био мушки или женски, у контексту полова, секса, моћи, трофеја или глобалног интернационалног мозга, који ради на вентил, заправо, све је то  један исти плескус, цивилизацијски, који трпи од сопствене песнице.

Милошевић је, дакле, од слика у бити надреалистичке провенијенције, преко принтова колажа (показаних бечкој публици) још тада критичког става према друштвеној и личној стварности, и графика рађених класичним техникама, стигао до радова по којима се лако препознаје у нашој средини. Новији Милошевићеви цртежи сежу до традиције авангарде и одражавају донекле предузет концептуални приступ.

Цртеж је та дисциплина од које Милошевић не одступа практично ни у једној фази свог рада,  чак ни када је неки други медиј задати оквир, Цртеж он најдоследније негује у свом уметничком поступку, од раних радова, непосредније ликовности – у смислу геста и композиционог устројства, до новог цртежа конструктивног склопа, рађеног ручно –  акриликом, али у дослуху са визуелном посебношћу света представа насталих посредством високих технологија. Тиме, аутор, поред демонстрације чистог и писменог ликовног устројства целине, заправо, напушта ликовност у њеном традиционалном смислу и борави у сфери концептуалног стваралаштва, где је главно средство – мисао, активирана и усмеравана кроз симболе и елементе позајмлјене од дизајна, адвертајзинга и репертоара медицинског садржаја. На тај начин, Милошевић остаје доследан још једној константи у свом раду а то је критичка реакција на свет и окружење.

Циклус „Плексус” надовезује се на претходну серију цртежа под називом  „Displej te gleda“, а овај на радове обједињене и показане на изложбама: „El electrico“, „Pleasure & Muerte“ и „Weltschmerz“ . После дисплеја, који  нам нуди читав „свет на длану”, а, заправо, нас удалјава  чак и од онога што нам је на дохват руке и, наравно, од ближњих, а тиме и од нас самих, у фокусу је сплет ганглијских живаца познат – Плексус. Он сигнализира, демаскира, али и садржи, само наизглед далеку, клицу решења.

Издизајнираност цртежа са нешто акцента датог другачијим начином, преосталим из ранијих временена, адекватна је основа наративу. Милошевић рационалним, редукованим приступом, директно-индиректно предочава односе психе и рација и надасве, увек присутног и најискренијег плексуса, ту у близини нашег пупка и пупка човечанства – Љубица Јелисавац – Катић

 

НЕБОЈША МИЛОШЕВИЋ-БИОГРАФИЈА
Рођен је 1968. године у Косовкој Митровици. Школу за индустријско обликовање завршио је у Београду. Факултет уметности – одсек сликарство, завршио у Приштини, 1993. године у класи проф. Хилмије Ћатовића. Последипломске студије завршио на графичком одсеку на истом факултету, 2003. године у класи проф. Зорана Јовановића – Добротина. Од 1996. године ради на истом факултету, сада у звању – Ванредни професор, на предмету – Цртање. Учесник је више домаћих и међународних колективних изложби и ликовних колонија. Члан УЛУС-а од 2000. године.

Самосталне изложбе:
1995. Београд, Културни центар, “Галерија на спрату“
1998. Смедеревска Паланка, Центар за културу
Крагујевац, Мали ликовни салон, Народни музеј
Београд, галерија НУБС
1999. Београд, галерија дипломатског клуба
2001. Беч, Аустрија, Амерлингхаус
2003. Звечан, галерија Факултета уметности
Беч, Аустрија, Амерлингхаус
2007. Пожега, Уметничка галерија РИМ
Ивањица, Галерија дома цултуре
2008. Београд, Арт центар Павилјон Спасић
Крагујевац, Модерна галерија Народног музеја
2010. Београд, Галерија Траг
Велика Плана, галерија Дома омладине
2011. Црна Гора, Петровац на мору, Галерија Црвена комуна
2012. Смедеревска Паланка, Народни музеј, Галерија модерне уметности
2013. Шабац, Галерија културног центра
Кралјево, Галерија Владислав Маржик
2014. Ниш, Салон 77
Београд, СУЛУЈ

 

Остави коментар

Ваш коментар ће бити проверен пре објављивања