event_note Изложба
23.07.2018 - 05.08.2018 access_time 19.00

Изложба акварела „Лица“ Антанасија Пуношевца од 23. јула у Ликовном салону КЦНС-а

location_on Ликовни салон КЦНС
event_note Изложба
23.07.2018 - 05.08.2018 access_time 19.00

Изложба акварела „Лица“ Антанасија Пуношевца од 23. јула у Ликовном салону КЦНС-а

location_on Ликовни салон КЦНС

Изложба акварела Антанасија Пуношевца биће отворена у понедељак, 23. јула у 19 часова у Ликовном салону Културног центра Новог Сада. Изложба ће трајати до 06. августа.

 

Лица

Од када пратимо развој људске цивилизације, антропологија лица има незаобилазан утицај у свим сегментима живота. Лице представља универзални простор на коме су сабрани садржаји колективног  несвесног и свих оних веза које постоје у људској врсти од постанка првог човека. Оно функционише као архетипска форма сачињена од вековима акумулираног сазнања о човеку и начинима његовог бивствовања. Све што је основа људског постојања, са његовим физичким и духовним манифестацијама, уписано је у конструкцију лика. Управо због тога осећање емпатије и спознаје не везујемо условно за познавање персоне. Општост људског лика нам омогућава да наша перцепција превазиђе различитости по питању раса, националности, временских ограничења и да, упркос непостојању некад ни физичке близине, можемо да спознамо природу једног људског бића. Гледајући свакодневно безброј непознатих или познатих лица не престајемо да постављамо питања, да претпостављамо шта се налази иза свих слојева видљивог и шта је уопште узрок наше потребе за увек даљим кретањем у дубину лица. Шта је то у лицу једне непознате особе што без наше намере почиње да нас наводи на размишљање и буди најразличитија осећања? Да ли је то оно лично трагање? Можда ми ту само препознајемо себе и сопствене потребе, а можда је узрок и универзална драма људског постојања која не произилази из конкретних животних ситуација дате особе. Људско лице почињемо да посматрамо не само као најважнији део физиономије на којем се испољавају одлике врсте, већ оно  постаје и простор много сложеније грађе и улоге. Лице постаје простор испољавања опште драме људског постојања. Оно нам може говорити о причи старој вековима, може пробудити сећања која уопште и нису наша, али која ми као духовна бића, свесна или несвесна постојања колективне историје, можемо увек изнова да проживљавамо.

Радови из серије Лица карактерише једноставна композиција са фронтално постављеним људским ликовима. Узета као архетипски елемени, лица и њихова архитектоника редуковани су до границе индивидуалне препознатљивости. Она прерастају у објекте безличног, безвременог као и безпросторног система. Та лица не представљају реалне особе, али у исто време могу бити било ко од нас. Она немају улогу да прикажу личност са њеним индивидуалним тренутним особеностима, већ би требало да нам дају слику човка као таквог. Идеја поставке је да се створи амбијент испуњен људским присуством. Предимензионисана лица као и гестови које поседују у својим залеђеним изразима посматрача треба да суоче на најдиректнији начин са природом људског бића. На тим лицима посматрач неће спознати карактер нити индивидуалност, али  добија прилику да завири у просторе изван личног  и запита се шта у ствари човек јесте, осим онога што нам је свима видљиво и што је цивилизацијским нормама задато.

 

О аутору:

Aнтaнaсиje Пунoшeвaц рoђeн  је 1. jунa 1992. гoдинe у Крушeвцу. Зaвршиo је oснoвнe и мaстeр студиje кao студeнт гeнeрaциje нa Фaкултeту ликoвних умeтнoсти  2015. гoдинe у клaси прoфесора Гoрдaнa Никoлићa, на Одсeку за сликaрствo. Tрeнутнo је нa дoктoрским студиjaмa сликaрствa нa истoм фaкултeту. Члaн је УЛУС-a и Удружeњa ликoвних умeтникa Крушeвцa. Излaгao је нa вишe групних и шeст сaмoстaлних излoжби. Био је учесник Летње уметничке школе 2014. у Пријепољу, Универзитета уметности у Београду (Кроз вртлоге Лима). Стипендиста је Министарства просвете, науке и технолошког развоја.

Самосталне изложбе:

  1. Београд, Галерија „ФЛУ“, Изложба студената генерације Универзитета уметности у Београду за 2015.годину
  2. Београд, Галерија „ДКСГ“, Простори лица
  3. Крагујевац, Галерија „Мостови Балкана“, Лица – изложба цртежа
  4. Београд, Галерија „73“, Лица – изложба цртежа
  5. Крушевац, Уметничка галерија, (Само)посматрање, изложба акварела и слика
  6. Ниш, Галерија савремене ликовне уметности / Павиљон у Тврђави, изложба литографија и цртежа, Јелена Петровић и Антанасије Пуношевац

Награде:

  1. Награда „Флу“ за цртеж за прву годину студија
  2. Награда Стеван Кнежевић за цртеж

 

Остави коментар

Ваш коментар ће бити проверен пре објављивања