event_note Izložba
29.01.2018 - 03.02.2018 access_time 19:00

Izložba akvarela Duška Miloševića „Kule i gradine“ od 29. januara u dvorcu Eđšeg

location_on Druga lokacija: Dvorac Eđšeg
event_note Izložba
29.01.2018 - 03.02.2018 access_time 19:00

Izložba akvarela Duška Miloševića „Kule i gradine“ od 29. januara u dvorcu Eđšeg

location_on Druga lokacija: Dvorac Eđšeg

Izložba akvarela Duška Miloševića „Kule i gradine“ biće otvorena u ponedeljak, 29. januara u 19 časova u dvorcu Eđšeg. Izložba će trajati do 3. februara. 

 

O izložbi

„… Etimološki, sve je na svom mestu, Kule, Gradine, Dvorac.

Otkud  ti nazivi, otkud Kule i Gradine?

Prvo koju reč o Gradinama.

To su, inače, vodoravni formati. Na njima je ono čime se, kao arhitekta, bavim otkako sam u arhitekturi, a možda i malo ranije. To je zidanje, opeka, kamen, prozori, vrata, kupole, bifore, trifore, jednom rečju GRAĐENJE.

U našoj zemlji ima dosta mesta i arheoloških lokaliteta sa ostacima građenja iz nekih davnih civilizacija. Ne znajući uvek tačno od koga je to ostalo, naš narod je sve to što je ličilo na neke zidine, građenje ili čak gradove, jednom rečju, mudro nazvao GRADINE.

Tako i ja gradim svoje imaginarne Gradine. Što sam stariji i sve više svedok i u sopstvenim arhitektonskim projektima, da je put od zamisli do realizacije nekog objekta neki put vrlo trnovit i sa neizvesnim rezultatom, sve se više slažem sa onima koji misle da je jedina prava arhitektura, upravo imaginarna arhitektura.

A što se tiče Kula, to su vertikalni formati, one su po onome šta i kako prikazuju, proistekle iz Gradina. Samim tim što se, sve ovde prikazane Kule, sastoje iz pet vertikalno naslaganih akvarel papira, one već čine neku vrstu građevina, pa eto, podsećaju baš i na kule.

One su poređane hronološki, onako kako su nastajale..“

 

Ostavi komentar

Vaš komentar će biti proveren pre objavljivanja