event_note Изложба
16.04.2019 - 05.05.2019 access_time 19.00

Изложба „Ab intestato“ аутора Лазара Родића од 16. априла у клубу „Трибина младих“

location_on Трибина младих
event_note Изложба
16.04.2019 - 05.05.2019 access_time 19.00

Изложба „Ab intestato“ аутора Лазара Родића од 16. априла у клубу „Трибина младих“

location_on Трибина младих

Изложба „Ab intestato“ аутора Лазара Родића биће свечано отворена у уторак 16. априла у 19 часова у клубу „Трибина младих“ Културног центра Новог Сада. Изложбу можете погледати до 05. маја.

 

 

AB INTESTATO (лат. без тестамента) као концепт је примарни фокус рада, заснован је на истраживању историје моје породице као и на сјећање из раног дјетињства. Породица је центар интересовања за моје радове, а умјетност средство помоћу којег у облику слика, ready-made, перформанса и сличних врста медија рефлектујем свој став или однос према породици. Сљедећи радови изравно показују своју визуелну и концептуалну структуру. Суштина концепта је у интимизму, одређеним ситуацијама, породици и суштинским односима. Свака слика се заснива на концепту сликарства, приказивања, визуелног језика, пиктуралности, визуелне нарације и сликовних симбола. Концепт сликарства постављен је у средиште.“ (аутор)

Односи породичне интиме у раду се повезују са универзалним и општим условима постојања у времену. Рад поставља суштинска питања о егзистенцији уметника и актуелном социјалном односу у модерном друштву. Егзистенцијализам је филозофски смер који у средиште ставља промишљање, расправу и приказивање смисла људског постојања. Егзистенцијалистичка филозофија тврди да постојање и живот човека (његова егзистенција) претходе његовој бити. Антрополошком уметношћу називају се метајезичка истраживања актуелних социјалних културолошких односа, ситуација и заједница у модерним друштвима, односно, бављење социјалним статусом субјективности и објективности модерног човека.

 

 

Лазар (Драгомир) Родић рођен је 23.05.1991. године у Дрвару. Средњу грађевинску школу завршио у Бањој Луци. Основне студије завршио 2015. године, а 2018. године завршио мастер на Академији уметности Универзитета у Бањој Луци, смер Сликарство, у класи Весе Совиља. Радио је годину дана као професор ликовне културе у школи за децу са посебним потребама, где је стекао приправнички стаж и положио стручни испит. Пет месеци радио је у САД преко студентског програма Work And Travel. Запослен је у фирми за 3D моделовање и дизајн, 3D Doob Labs у Бањој Луци.

Остави коментар

Ваш коментар ће бити проверен пре објављивања